NMN SUPLEMENT USPORAVA STARENJE! Utiče na povećanje energije, poboljšava procese "popravke" ćelija, a samim tim organizam čini zdravijim i vitalnijim


IZVOR: KOSTA KRALJEVIĆ - 01.10.2024 | 10:14


Značajno naučno otkriće za sve starije od 35

Foto: Shutterstock
NMN SUPLEMENT USPORAVA STARENJE! Utiče na povećanje energije, poboljšava procese "popravke" ćelija, a samim tim organizam čini zdravijim i vitalnijim

Nikotinamid mononukleotid (NMN) postao je poznat poslednjih nekoliko godina u svetu kao potencijalno sredstvo za usporavanje starenja

Naime, NMN prirodno povećava nivoe NAD+, molekula ključnog za mnoge biološke procese u telu, uključujući popravku DNK i proizvodnju ćelijske energije. NMN se nalazi u malim količinama i u krastavcu, kupusu, avokadu i brokoliju, a naše telo ga sintetiše iz vitamina B3. Ipak, ovaj proces je spor, a količine NMN koje unosimo hranom su često nedovoljne, tako da i nivo NAD+ neće biti na zadovoljavajućem nivou.

Foto: Shutterstock

NMN prirodno povećava nivoe NAD+

Da bismo dobili 250 mg NMN, koliko je potrebno za podizanje NAD+, morali bismo da pojedemo nerealne količine hrane. Sama količina koenzima NAD+ se dodatno smanjuje nakon 35. godine, te je suplementacija NMN da bi se očuvala vitalnost organizma i usporilo starenje sasvim logična.

Profesor s Hardvarda potvrđuje efikasnost

Dr Dejvid Sinkler je profesor na Univerzitetu Harvard koji se tokom svoje akademske karijere bavio proučavanjem starenja. Njegova knjiga "Životni vek: zašto starimo - i zašto ne moramo" postala je bestseler, a u njoj dr Sinkler navodi značaj svakodnevnog suplementiranja NMN za podmlađivanje organizma. I on sam godinama kao dodatak ishrani konzumira NMN, koji je neophodan za stvaranje NAD+, važnog metaboličkog molekula potrebnog za zaštitu i popravljanje DNK.

Istraživanja pokazuju da NMN može da revitalizuje ćelije, smanji oksidativni stres i poboljšava funkciju mišića i insulinsku rezistenciju. Ova svojstva čine NMN ključnim faktorom za poboljšanje opšteg zdravlja i odlaganje efekata starenja.

Foto: Privatna arhiva

Dejvid Sinkler, profesor sa Harvarda

POTPUNO SIGURAN

"EffePharm" (farmaceutska kompanija iz Kine) nedavno je objavila rezultate toksikoloških testova na NMN, potvrđujući njegovu sigurnost:

- NMN je ključan gradivni blok za NAD+ (koenzim neophodan za borbu protiv starenja i raznih bolesti). Ova inovativna studija, prva takve vrste, istraživala je genetsku toksičnost NMN koristeći in vivo model koštane srži sisara. Rezultati su pokazali da čak i pri visokim dozama od 2.000 mg/kg telesne težine oralni NMN nije pokazao nikakve znakove genetske toksičnosti, što potvrđuje njegovu bezbednu upotrebu.

Benefiti NMN suplementacije:

* Povećanje energije:
- NMN poboljšava funkciju ćelijskih organela mitohondrija, što omogućava proizvodnju više energije i povećanu izdržljivost.

* Podrška metabolizmu:
- NMN poboljšava osetljivost (rezistenciju) na insulin, čime pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, smanjujući rizik od dijabetesa.

* Poboljšanje funkcije mišića:
- Podržava mišićnu funkciju i smanjuje oksidativni stres, što doprinosi boljoj fizičkoj izdržljivosti kod starijih osoba.

Nedavna ispitivanja na ljudima otkrila su da povećanje koncentracije NAD+ može dovesti do raznih zdravstvenih prednosti, kao što su poboljšanje kognitivnih i senzornih funkcija organizma, veća izdržljivost mišića, kao i poboljšanje lučenja insulina i njegovo delovanje.

Foto: Privatna arhiva

Knjiga "Životni vek: zašto starimo - i zašto ne moramo"

DOZA 250 MG

Prema studijama koje su sprovedene na ljudima, optimalna dnevna doza NMN je između 250 i 500 mg, a kao i s mnogim drugim suplementima, da bismo osetili efekte korišćenje NMN, potrebno je da se u kontinuitetu koristi duži vremenski period (od jednog do tri meseca). 

Iako su mnogobrojne studije u toku, prvi rezultati završenih studija ukazuju na mogućnost obnavljanja metaboličkih funkcija i potencijalno usporavanje starenja, što je velika stvar u prevenciji i očuvanju zdravlja.

 

BONUS VIDEO: