Kad polazite na aerodrom, dobro pogledajte koje stvari ne smete da unesete u avion: Vejp eksplodirao u kabini!


IZVOR: Anđela Trifunović - 01.10.2024 | 20:00


Novu epizodu emisije "Potrošačka patrola" možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news.

Foto: Republika.rs
Kad polazite na aerodrom, dobro pogledajte koje stvari ne smete da unesete u avion: Vejp eksplodirao u kabini!
Generalno pravilo je da kod sebe ne smete imati ništa što bi moglo da ugrozi bezbednost putnika i posade.

Više od 82 miliona ljudi širom sveta konzumira elektronske cigarete, odnosno vejpove. Osim što izazivaju zavisnost i potencijalno ugrožavaju zdravlje pušača, elektronske cigarete, ispostavilo se prethodnih dana, nose još jedan rizik, a to je rizik od eksplozije.

Ovaj događaj, u stvari, poslužio nam je kao povod za temu u kojoj se bavimo stvarima koje ne smeju ili ne bi trebalo da se unose u avion u ručnom prtljagu. I nekima, poput vejpova, za koje je ipak bolje da budu baš u tom prtljagu. Iznenađujuće, ali je tako.


Možda ste čuli za incident koji se desio pre nekoliko dana na letu Krit-London. Putnici su doživeli pravu dramu kada je prilikom ukrcavanja jednoj putnici eksplodirala električna cigareta u torbi. Srećom, svih 236 putnika evakuisano je za nekoliko minuta i niko nije povređen u požaru, samo je jedan putnik lakše povređen prilikom evakuacije. Britanski eksperti iz oblasti civilne avijacije upozoravaju da litijum-jonske baterije, koje napajaju ove cigarete, mogu biti uzrok požara u avionu. U običnim uslovima su bezbedne, ali zbog visoke energije i pritiska u avionskoj kabini postaju rizične. Zato je i potrebno da budu u ručnom prtljagu da bi se brzo reagovalo u nepredviđenim situacijama.


Ukoliko putujete avionom, najbezbednije da vaš vejp bude potpuno ili gotovo potpuno napunjen. To znači da ga od trenutka skidanja s punjača, pa sve do sletanja ne koristite. Elektronske cigarete koje se dopunjuju tečnošću treba pravilno pripremiti za putovanje, isprazniti rezervoar i odvojiti ga od baterije da bi se izbegli potencijalni problemi tokom leta.

Generalno, radi opšte bezbednosti važno je da se pridržavate svih pravila koja su propisana u vezi s tim šta je sve dozvoljeno da ponesete sa sobom u avion. Pravila i propisi ponekad, takođe, zavise odavio-kompanije i destinacije na koju putujete.

Ono što je sigurno, u ručnom prtljagu putnik ne sme da ima sledeće stvari:

- vatreno oružje svih vrsta kao što su pištolji, revolveri, puške, sačmare
- igračke u obliku oružja za koje se može pomisliti da je pravo
- lukove i strele
- uređaje za omamljivanje
- oštre predmete
- noževe sa sečivom dužim od šest cm
- palice, mačeve i sablje
- eksplozive i zapaljive materije
- vatromete i ostalu pirotehniku

U najkraćem, na spisku je sve ono što može da izazove ozbiljne povrede i ugrozi bezbednost u avionu. Sad kad znate šta je sve zabranjeno da ponesete u avion, jedna stvar će vas iznenaditi, vejp je dozvoljen, a eksplodirao je. Eto, i to se događa. Vatromet i ostala pirotehnika moraju se predati kao prtljag. Incident na letu Krit-London, srećom, prošao bez posledica.