ZA NAPAD NA NASTAVNIKA ILI LEKARA DO 8 GODINA ZATVORA! Ovo su sve izmene Krivičnog zakonika - danas počinje javna rasprava!


IZVOR: Republika/J.B. - 01.10.2024 | 10:08


Ove izmene su deo najnovijeg paketa reformi Krivičnog zakonika, koji je Ministarstvo pravde objavilo krajem septembra!

Foto: Shutterstock
ZA NAPAD NA NASTAVNIKA ILI LEKARA DO 8 GODINA ZATVORA! Ovo su sve izmene Krivičnog zakonika - danas počinje javna rasprava!

Svako ko napadne zaposlenog u obrazovnoj ustanovi ili člana njegove porodice u vezi sa poslom može biti kažnjen zatvorom od tri meseca do tri godine. Ako napadač nanese laku telesnu povredu ili preti oružjem, kazna se povećava na šest meseci do pet godina, a za teže telesne povrede kazna iznosi od jedne do osam godina.

Slične kazne se odnose i na napade na zaposlene u zdravstvenim ustanovama i članove njihovih porodica. Ove izmene su deo najnovijeg paketa reformi Krivičnog zakonika, koji je Ministarstvo pravde objavilo krajem septembra, a javna rasprava počinje danas.

Jedna od novina odnosi se na promenu porodičnog stanja: lekari koji proglase živo novorođenče za umrlo radi promene porodičnog stanja suočiće se sa zatvorskom kaznom od jedne do osam godina.

Foto: x/društvene mreže

I za napade na doktore veća kazna

Zakonodavac je takođe pooštrio kazne za nasilje u porodici. Kazna za osnovni oblik ovog dela sada iznosi od šest meseci do pet godina, dok se kazna za upotrebu oružja penje na od jedne do deset godina. U slučajevima teške telesne povrede ili kada je žrtva maloletnik, kazna je od tri do dvanaest godina. Takođe, ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici može dobiti kaznu od šest meseci do pet godina, uz novčanu sankciju.

Kazne za trgovinu ljudima takođe su povećane, s maksimalnom kaznom od 15 godina. Doživotna kazna zatvora sada se uvodi kao maksimalna kazna za "obično" ubistvo, a ne samo za teška ubistva. Kazna za silovanje takođe prelazi u doživotnu robiju, dok minimalna kazna ostaje na pet godina. Ako je delo izvršeno od strane više osoba ili ako je žrtva maloletnik, minimalna kazna raste na osam godina, a u slučaju smrti na deset godina.

Sankcije su jednake i za obljubu nad nemoćnim licem ili maloletnikom, dok se za obljubu zloupotrebom položaja predviđa kazna od šest meseci do deset godina, odnosno doživotna robija ako nastupi smrt.

Nakon tragičnih događaja u OŠ "Vladislav Ribnikar" i drugim mestima, uvedeni su novi delikti koji se odnose na objavljivanje materijala koji podstiču izvršenje krivičnih dela, uz kaznu od tri meseca do tri godine. Svesno pristupanje ovim materijalima može takođe rezultirati zatvorskom kaznom do godinu dana.

Još jedno novo delo je odobravanje, negiranje ili umanjenje težine krivičnog dela za koje se može izreći doživotna robija, uz kaznu od šest meseci do pet godina.

Za nošenje onesposobljenog vatrenog oružja, starog oružja ili hladnog oružja predviđa se novčana sankcija ili zatvor do dve godine. Nesavesno čuvanje vatrenog oružja može rezultirati kaznom od šest meseci do pet godina, a u slučaju teške telesne povrede ili smrti, kazna se penje do 12 godina.

Kazne za davanje uputstava maloletnicima o pucanju kreću se od tri meseca do tri godine, a odgovorne osobe u streljačkim organizacijama ili strelištima takođe mogu biti kažnjene.

Neovlašćeno držanje vatrenog oružja i eksplozivnih materijala kažnjava se zatvorom od jedne do osam godina, dok kazne za veće količine ili zabranjeno oružje mogu ići do 12 godina. Neovlašćeno nošenje ovih materijala može rezultirati kaznom do 15 godina.

Za nedozvoljenu proizvodnju vatrenog oružja ili eksploziva propisane su kazne od jedne do osam godina, dok se za sredstva velike razorne moći predviđa kazna do 12 godina.

Javna rasprava o ovim izmenama traje do 1. novembra.

(Novosti)

BONUS VIDEO