NOVA VARIJANTA KORONA VIRUSA NA KORAK OD SRBIJE! Veća pretnja nego sve ranije, EVO DA LI ĆE SE POOŠTRITI MERE!


IZVOR: Republika/J.B. - 01.10.2024 | 12:50


Pogledajte koji su simptomi nove podvarijante virusa!

Foto: Profimedia
NOVA VARIJANTA KORONA VIRUSA NA KORAK OD SRBIJE! Veća pretnja nego sve ranije, EVO DA LI ĆE SE POOŠTRITI MERE!

Nova varijanta korona virusa XEC registrovana je u Hrvatskoj, potvrđeno je danas za zagrebačku N1 tv. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

- U četiri uzorka je identifikovana podvarijanta XEC - rekli su iz HZJZ-a.

Deo zaposlenih u zdravstvu je ranije upozoravala na mogu pojavu nove varijante virusa koja bi mogla postati dominantna ove sezone.

- Predviđa se da će ova podvarijanta u sledećih par meseci preuzeti dominaciju, ali takvih je predviđanja bilo i ranije pa se nisu uvek obistinila. Vreme će pokazati - poručuju iz HZJZ-a.

Ova varijanta korona virusa, navodi se, ne predstavlja veću pretnju od ranijih, a razlika je u tome što je došlo  do nekih mutacija u virusnom genomu koje, kako se za sada zna, ne menjaju bitno niti zaraznost ove podvarijante niti težinu kliničke slike bolesti.

- Za sada se ne planira pooštravanje preporuka - rekli su iz HZJZ-a.

Simptomi koje imaju oboljeli od varijante XEC slični su onim koji se javljaju kod prehlade i gripa, kao i ranije, a četiri su najčešća: visoka temperatura, bolovi, umor i kašalj ili upala grla.

Prema smernicama koje su na snazi, vakcinisanje protiv korone preporučuje se osoba koje nisu vakcinisane  ili prebolele koronu u poslednjih šest meseci, a pripadaju određenim kategorijama kao što su starije osobe u domovima, radnici u tim domovima, hronični bolesnici, kao i deca sa hroničnim oboljenjima.

BONUS VIDEO