UTAPANJE JE VODEĆI UZROK SMRTI DECE MLAĐE OD 5 GODINA! Ove stvari morate da znate ukoliko ste detetom na kupanju!


IZVOR: Republika/J.B. - 02.10.2024 | 11:41


Ove stvari mogu sprečiti tragediju!

Foto: Schutterstock
UTAPANJE JE VODEĆI UZROK SMRTI DECE MLAĐE OD 5 GODINA! Ove stvari morate da znate ukoliko ste detetom na kupanju!

Bazen je zabavna aktivnost za celu porodicu, ali mere opreza ne smeju biti zanemarene, posebno kada su u pitanju mala deca.

Utapanje je vodeći uzrok smrti kod dece mlađe od pet godina i jedan od glavnih uzroka smrti među decom svih uzrasta. Dok se mlađa deca najčešće utapaju u veštačkim rezervoarima poput bazena ili kada, starija deca su sklonija utapanju u otvorenim vodama kao što su reke, jezera ili more.

Prema Gradskom zavodu za javno zdravlje, najvažnija mera predostrožnosti je stalni nadzor odraslih. Deca često ne pokazuju vidljive znake utapanja, što znači da mogu nestati ispod površine vode bez ikakvih upozoravajućih signala. Istraživanja pokazuju da u 80% slučajeva odrasli budu prisutni, ali im pažnja bude usmerena na nešto drugo.

Mere predostrožnosti

Osnovne mere bezbednosti uključuju ograničavanje pristupa vodi, ograđivanje bazena, kao i obuku dece u osnovnim plivačkim veštinama.

Takođe, roditelji treba da budu svesni fenomena sekundarnog ili suvog davljenja, koje nastupa nekoliko sati nakon udaha vode tokom plivanja, kada tečnost dospe u pluća i izazove teže simptome poput kašlja, otežanog disanja i konfuzije.

Ukoliko se ovi simptomi pojave, neophodno je odmah potražiti lekarsku pomoć.

Deca mlađa od četiri godine treba da pohađaju časove plivanja i uvek budu pod nadzorom barem jedne odrasle osobe, čak i kada su u kadi.

Podsećanja radi, sinoć je Srbiju potresla vest da je dečak (2018. godište) iz Beograda izgubio život utapajući se u bazenu hotela "Konak" na Zlatiboru. Kako saznajemo, dečaka je povukla pumpa za bazen, a zbog vakuuma niko nije uspeo da mu pomogne.

Vlasnik firme za održavanje bazena u ovom objektu je uhapšen, a sumnjiči se za teško delo protiv bezbbednosti.

Dečak je u trenutku boravka u hotelu bio gost sa svojom babom.

BONUS VIDEO