"115 SRPSKIH DRŽAVLJANA JE U LIBANU!" Oglasio se ambasador Srbije: Ne dolazite u ovu zemlju, napustite je ili se evakuišite na bezbedno!


IZVOR: Republika/J.B. - 02.10.2024 | 15:46


Tri porodice bile na mestima gde su odjekivale eksplozije!

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla
"115 SRPSKIH DRŽAVLJANA JE U LIBANU!" Oglasio se ambasador Srbije: Ne dolazite u ovu zemlju, napustite je ili se evakuišite na bezbedno!

Ambasador Srbije u Bejrutu, Milan Trojanović, savetovao je građanima Srbije da izbegavaju dolazak u Liban zbog nepredvidive situacije u zemlji. On je preporučio Srbima koji već borave u Libanu da se presele u sigurnija područja ili da što pre napuste zemlju.

Trojanović je istakao da, za sada, nema povređenih srpskih građana u izraelskim vazdušnim napadima. Takođe je naglasio da su od petka napadi prošireni na celu zemlju, a ne samo na jug, što dodatno doprinosi napetoj i neizvesnoj situaciji.

Dodao je da srpski građani nisu skoncentrisani samo u Bejrutu, već su rasprostranjeni širom Libana, a u toj zemlji trenutno boravi 115 srpskih državljana.

Dve, tri porodice bile su u gradovima koji su bili pod napadima i bili su uznemireni. Srećom, niko nije povređen. Sa nama su u kontaktu i relocirali su se - kazao je Trojanović.

Prema njegovim rečima, informacije o ratnim dejstvima potrebno je proveriti, a evakuacija stranih državljana nije počela, osim diplomata i njihovih porodica.

"Osnovali smo krizni štab kako bismo planirali evakuaciju, ako to bude potrebno", dodao je Trojanović.

Oglasio se i počasni konzul Srbije u Izraelu

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je danas da je noć u toj zemlji bila mirnija, da su pola sata nakon ponoći ukinute mere ograničenja koje je uvela lokalna komanda za pozadinske snage u centralnom i južnom delu zemlje.

On je za K1 televiziju rekao da su ograničenja ostala na snazi samo u severnom Izraelu, počev od predgrađa Haife, poznatih kao Kajot, pa sve do zapadne Galileje, gde je i dalje na snazi zabrana okupljanja na otvorenom za više od 30 osoba, dok je u zatvorenim prostorima dozvoljeno do 300 osoba.

Međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ponovo je otvoren, ali samo 15 avio-kompanija nastavlja s letovima, dok ostale i dalje imaju suspenziju. Važna informacija za nas je da dve izraelske avio-kompanije i dalje održavaju direktne letove za Beograd - rekao je Nikolić.

BONUS VIDEO