SRBIJA NA MANIFESTACIJI "SELA FRANKOFONIJE"! Predstavljanje pirostkog ćilma najava nominacije za upis na Uneskovu listu! (FOTO)


IZVOR: Republika - 02.10.2024 | 19:55


Selaković je podsetio da je Srbija do sada na listu nematerijalnog kulturnog blaga upisala krsnu slavu, kolo, pevanje uz gusle, način pripreme šljivovice, zlakusku grnčariju...

Foto: Instagram/ministarstvo_kulture
SRBIJA NA MANIFESTACIJI "SELA FRANKOFONIJE"! Predstavljanje pirostkog ćilma najava nominacije za upis na Uneskovu listu! (FOTO)

Republika Srbija predstavila je u Parizu u okviru "Sela Frankofonije" elemente kulturnog nasleđa naše zemlje, među kojima i element "pirotski ćilim“, za koji će u narednom ciklusu biti izrađena nominacija za upis na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

 

 

Manifestacija "Selo Frankofonije“, otvorena je danas, uoči 19. Samita Frankofonije, koji se održava od 2-5. oktobra u Parizu, u prisustvu genralne sekrtarke organizacije Luiz Mušikivabo i ministra kulture Nikole Selakovića.

Ministar Selaković je tokom obilaska srpskog štanda rekao da je Srbija na 19. Samitu prisutna još uvek kao pridružena članica ove međunarodne organizacije, kao i da je u Frankofonskom selu predstavila  naše kulturno nasleđe, našu tradiciju, upravo oličenu u pirotskom ćilimu koji privlači posetioce ove manifestacije zbog svoje jedinstvenosti i ujedno zbog svoje univerzalnosti.

- Pirotski ćilim jeste onaj naš srpski simbol, ali ne ljubomorno čuvan, naš i nerazumljiv za sve druge, nego upravo naš i svačiji, jer gotovo da ne postoji neko ko se nije našao na našem štandu, a ko na magičnim simbolima pirotskog ćilima ne prepoznaje neke simbole svojstvene svojoj kulturi. Zato sam ponosan da smo ovde predstavljeni na najbolji mogući način, kao i da ćemo biti tako predstavljeni i na ministarskoj konferenciji, ali i na Samitu Frankofonije - istako je Selakovića.

Ministar je rekao da je predstavljanje pirotskog ćilima ujedno najava buduće nominacije našeg pirotskog ćilima, načina njegovog tkanja i nastanka za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Selaković je ovom prilikom podsetio da je Srbija do sada upisala krsnu slavu, kolo, pevanje uz gusle, način pripreme šljivovice, zlakusku grnčariju, te da radi na upisu naivnog slikarstva iz Kovačice, što je prvi put u Evropi da neko štiti nematerijalno kulturno nasleđe svoje nacionalne manjine.

- Uvereni smo da će pirotski ćilim biti naše naredno upisano kulturno nematerijalno blago u registru svetske baštine - istakao je ministar kulture.

Bonus video