NA DNEVNOM NIVOU SE PREGLEDA 300 PACIJENATA! Ambulante prepune, OVAJ virus kosi decu u Srbiji!


IZVOR: Republika/J.B. - 03.10.2024 | 09:19


Pogledajte koji su simptomi!

Foto: Shuttersrock
NA DNEVNOM NIVOU SE PREGLEDA 300 PACIJENATA! Ambulante prepune, OVAJ virus kosi decu u Srbiji!

Na pedijatrijskim odeljenjima Domova zdravlja došlo je do porasta broja pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija nakon početka školske godine i promenljivih vremenskih uslova, a načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine  DZ "Stari grad" Nataša Jovanović kaže da se po smeni pregleda 40 do 60 pacijenata.

Ona je za Tanjug rekla da se od 30. septembra u pedijatrijskim ambulantama u tom Domu zdravlja, pregleda od 230 do 300 dece na dnevnom nivou, ali i da je to uobičajeno u ovom periodu, s obzirom na povratak u škole i veći broj pacijenata dece školskog uzrasta.

- Najčešće se radi o pacijentima sa respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva, sa simptomima kao što su curenje nosa, kijanje, bol u grlu, kasalj, povišena telesna temperatura - rekla je Jovanović.

Foto: Shutterstock

Ambulante pune dece sa simtomima respiratorne infekcije

Dodaje da tegobe kratko traju, najčešće od pet do sedam dana od prvih simptoma, a deca se vrlo brzo vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima. 

- Izraženiju kliničku sliku sa tegobama u vidu groznice, malaksalosti, umora, bolova u mišićima, glavobolje, viđamo u infekcijama virusom influence odnosno kod gripa, koji tek očekujemo. Potrebno je naglasiti da je najznačajnija mera prevencija oboljevanja - što bi značilo redovno pranje ruku, provetravanje prostorija, pravilna ishrana, san i odmor, a što se tice gripa, najefikasnija mera prevencije je imunizacija - rekla je Jovanović.

Foto: Shutterstock

Tegobe traju 5 do 7 dana

Kako je istakla komplikacije kod ovih infekcija su retke, ali mogu da se jave u vidu upale uha, sinusa, bronhitisa i upale pluća, tako da je preporuka svim roditeljima da se pridržavaju savetovanih mera prevencije oboljevanja i terapije od strane izabranih pedijatara.
 

BONUS VIDEO