TRI GODINE OTKAKO NAS JE NAPUSTIO VELIKI DOKTOR STANKOVIĆ! Ćerka Ina emotivnim snimkom obeležila godišnjicu smrti oca (VIDEO)


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 13:23


I dan danas važi za najmlađeg načelnika VMA u istoriji

Foto: tiktok/ina1983
TRI GODINE OTKAKO NAS JE NAPUSTIO VELIKI DOKTOR STANKOVIĆ! Ćerka Ina emotivnim snimkom obeležila godišnjicu smrti oca (VIDEO)

Nekadašnji načelnik Vojnomedicinske akademije (VMA) i bivši ministar odbrane i zdravlja Srbije, patolog prof. dr Zoran Stanković preminuo je na današnji 5. oktobra 2021. godine u 67. godini života od posledica korona virusa, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana uz vojne počasti.

Na godišnjicu smrti, njegova ćerka Ina objavila je TikTok sa tekstom "Tri godine bez tebe, voljeni moj TAJO <3", u kom se smnjuju fotografije dragih trenutaka koje je delila sa svojim ocem, kao i neka od njegovih velikih profesionalnih dostignuća. Na kraju videa stoji samo "Voljeni moj tajo, nedostaješ mi..."

 

 

Stanković je od 2002-2005. godine bio na čelu Vojno-medicinske akademije u Beogradu, a ministar odbrane u prvoj Vladi premijera Vojislava Koštunice bio je od 2005. do 2007. godine, a nakon četvorogodišnje pauze, početkom marta 2011. godine, postaljen je na mesto ministra zdravlja, gde je ostao do kraja mandata Vlade Mirka Cvetkovića.

Početkom novembra 2012. Vlada Srbije ga je imenovala za šefa Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Fakultet i početak karijere

Stanković je završio Medicinski fakultet u Nišu 1980. godine. Doktorirao je 1997. godine. Specijalizaciju za sudsku medicinu i patologiju zatvršio je na VMA 1988. godine. U čin general-majora je unapređen 2001. godine.

Karijeru je započeo kao vojni lekar u Peći i Vranju.

Bio je patolog na ratištima bivše Jugoslavije.

Bio je svedok odbrane 2016. godine u Hagu na suđenju bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je pred Tribunalom osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Foto: youtube.com/printscreen

Tri godine otkako nas je napustio

I dalje važi za najmlađeg načelnika VMA u istoriji. Na najavu da će biti smenjen sa mesta načelnika VMA, odlučio je da sam ode u penziju.

Bio je oženjen suprugom Marinom sa kojom ima ćerke bliznakinje Ivu i Inu.

BONUS VIDEO: