PUTIN ŠOKIRAO KLINTONA: DAJ SLOBI AZIL U AMERICI, MENI ON NE TREBA! Objavljujemo transkript razgovora predsednika Rusije i Amerike s kojih je skinuta oznaka TAJNOSTI


IZVOR: Republika - 05.10.2024 | 20:00


Kremlj i Bela kuća bili su svesni da će Milošević da padne, pa je jedina dilema bila kako da ga sklone iz Srbije

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, Printscreen
PUTIN ŠOKIRAO KLINTONA: DAJ SLOBI AZIL U AMERICI, MENI ON NE TREBA! Objavljujemo transkript razgovora predsednika Rusije i Amerike s kojih je skinuta oznaka TAJNOSTI

Slobodan Milošević je izgubio izbore 24. septembra 2000, a do kraja meseca Vladimir Putin i Bil Klinton razgovarali su dva puta kako da ga izvedu iz Srbije. Klinton je predlagao da se Milošević skloni u Rusiju, a Putin da ode u Ameriku. Transkripti ovih razgovora objavljeni su u Klintonovoj digitalnoj biblioteci, na koju svaki predsednik ima pravo nakon isteka roka tajnosti.

Klinton je 27. septembra pozvao Putina i razgovarali su o tome kako je najbolje da uklone Miloševića s vlasti i šta da rade s njim posle toga. Američki predsednik je Putina nazvao jedinom osobom koja može da natera Miloševića da ode. Potom je predložio Putinu da lično kaže Miloševiću da Rusija podržava volju jugoslovenskog naroda i zamoli ga da napusti funkciju.

Foto: Profimedia

Klinton je predlagao da se Milošević skloni u Rusiju, a Putin da ode u Ameriku

KOŠTUNICA POBEĐUJE

U odgovoru, Putin se prvo požalio da Koštunica odbija kontakte s ruskim predstavnicima u Beogradu. On je insistirao kod Klintona da opozicija pristane na drugi krug izbora jer će Koštunica sigurno pobediti.

Papuljas prvi ponudio nagodbu

Prema nekim ruskim izveštajima, tadašnji grčki ministar spoljnih poslova Karolos Papuljas, dve nedelje pre izbora u SR Jugoslaviji, predložio je Miloševiću da razmisli o tome da se skloni u Rusiju ili neku od zemalja bivšeg SSSR u zamenu za dobrovoljnu ostavku. On je rekao da je Putin u tom trenutku, uoči izbora, bio spreman da obezbedi odobrenje SAD za egzil u Rusiji. Milošević je to odbio, a kasnije je propustio i drugu priliku.

- Dobiće glasove ostalih opozicionih kandidata i stanovnika Crne Gore koji nisu izašli na izbore. Koštunica će 100 odsto da pobedi. Jedina Miloševićeva šansa je falsifikovanje izbornih rezultata - rekao je Putin. POGLEDAJ GALERIJU

Naime, Putin je sumnjao da će Milošević dobrovoljno pristati na ponovno brojanje glasova u prvom krugu i ostavku, već da će iskoristiti vreme da se pripremi za drugi krug. Slučajno ili ne, tada već bivši premijer i američki biznismen Milan Panić je istog dana javno zatražio od Putina da ukloni Miloševića iz Beograda i da mu da azil u Rusiji da bi sprečio građanski rat.

PLAN KREMLJA ZA OBARANJE REŽIMA U BEOGRADU

1. Putin je predložio Klintonu da Koštunica dođe u Moskvu na poziv tadašnjeg predsednika Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Dmitrija Rogozina.
2. Koštunica bi telefonom razgovarao i s Putinom, pa objavio da pristaje na drugi krug ako Milošević dozvoli opoziciji i međunarodnim posmatračima da prebroje glasove.
3. Sama poseta Moskvi donela bi Koštunici od pet do sedam ili čak osam odsto glasova, tvrdio je ruski predsednik, uveren u uticaj Moskve u našoj zemlji.
4. Ukoliko Milošević ne bi prihvatio kontrolu izbora i prebrojavanje glasova, rekao je Putin Klintonu, opozicija bi mogla naknadno da odbije drugi krug, koji se nije desio.

Predsednici Rusije i SAD opet su razgovarali 30. septembra o tome šta da rade s Miloševićem kad padne s vlasti. Tad su već bili objavljeni rezultati izbora prema kojima je Koštunica pobedio s 50,24 odsto glasova, dok ih je Milošević osvojio 37,15. Međutim, Milošević nije hteo da prizna da je Koštunica osvojio apsolutnu većinu i tražio je drugi krug izbora.

- Kako ćemo ga izvući odatle, on se plaši da napusti funkciju. Međutim, može li on ostati u Srbiji i da li će ga oni pustiti da ode - pitao je Klinton.

Propustio poslednji avion za Moskvu

Do nekog preokreta u odnosu Rusije prema Miloševiću ipak je na kraju došlo. Slavica Đukić Dejanović, nekad bliska saradnica Miloševića, prva je skinula veo s dugo čuvane tajne da predsednik SR Jugoslavije nije morao da ode u Hag. Bilo je ponuda da ode u inostranstvo i promeni identitet.

Ona je dodala da je išla kod Koštunice, koji je rekao da može u sve na svetu da se zakune da Sloba nikada neće otići u Hag. Međutim, Đinđić joj je rekao: "Vi, socijalisti, možete da sečete vene, ali on će biti u Hagu." Međutim, Slavica Đukić Dejanović nije htela da otkrije ko je Miloševiću nudio zamenu identiteta, ali je kasnije potvrdila da je Igor Ivanov, ministar spoljnih poslova Rusije, nudio da Miloševića vodi u Moskvu, a da je avion već čekao na beogradskom aerodromu. Milomir Marić je to potvrdio.

- Tad se govorilo da je ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov rekao Miloševiću da ga čeka avion na beogradskom aerodromu i da je njegova epoha završena, odnosno da je odštampan službeni list u kom piše da je izgubio izbore. Međutim, to nije bila prva takva ponuda. Amerikanci su mu nudili isto 1992, kad je prvi put trebalo da bude bombardovan Beograd. Tad je došao Milan Panić i Amerikanci su predložili Slobi da ode da živi u Americi i bude bankar. Nudili su mu i novac, govorilo se o nekih milion dolara, da počne biznis u Americi. Kako je 2000. odbio rusku ponudu, tako je ranije odbio i američku - navodi Marić.

Putin je odgovorio da misli da bi bilo bolje da Milošević ostane u Srbiji. Klinton se s njim saglasio i ogradio rečima da jednostavno ne zna šta Milošević misli o mogućnosti da ode.

Foto: Tanjug/AP

Putin smatrao da Milošević treba da ostane u Srbiji

Na to je Putin odgovorio da ne zna ni on, ali da bi mogao da pozove Miloševića i da mu kaže da međunarodna zajednica nema ništa protiv njega.

Bivši saradnici: Odbio je da promeni identitet i ode na Kubu

Nekadašnji direktor politike Dragan Hadži Antić, zvani Struja, otkrio je da je ubeđivao Miloševića da se sklone na Kubu. On je Miloševića posetio u Hagu pred njegovu smrt 2006.

- Rekao sam mu da ću da zimujem na Kubi, a on mi je odgovorio: "Blago tebi." Onda sam mu kazao: "Da si prihvatio moj plan, sad bismo se nas dvojica šetali zajedno po Karibima" - prisetio se Hadži Antić.

Bivši premijer Srbije Nikola Šainović i bliski Miloševićev saradnik potvrđuje da on nije razmatrao mogućnost da prihvati ponude za bekstvo.

- Ne možete biti vrhovni komandant kad se vodi rat, a posle da pobegnete. Ni Milošević lično niti bilo ko od nas iz rukovodstva to nije razmatrao iako je u tehničkom smislu to bilo moguće. Mogao je izlaz da pronađe u nekim prijateljskim zemljama, međutim, ključna stvar je bila da nije hteo - objašnjava Šainović.

Miloševićev advokat Toma Fila, koji je branio mnoge haške optuženike, takođe smatra da je Milošević mogao da se spase.

- Mogao je u Rusiju, a odatle na Kubu, ne bi se znalo gde je - konstatuje Fila.

OBOJICA OPRALI RUKE

- Iskreno, ne znam, ali možda će želeti da ode. Nama ne treba takav poklon. Zašto ga ne pošaljemo u Ameriku - rekao je Putin.

Međutim, ni Klinton nije želeo Miloševića.

Foto: Profimedia

Ni Klinton nije želeo Miloševića

- Da, razumem na šta mislite. Da razmislim još o tome - rekao je Putinu i završio razgovor.

Drugog kruga nije bilo, a Miloševićev režim pao je 5. oktobra, posle čega dvojica predsednika nisu razgovarali o njegovoj sudbini.

 

BONUS VIDEO: