SRBIJA ZA NEKOLIKO MINUTA REAGOVALA, ZA NEKOLIKO SATI POSLALA EKIPU! Dačić ispratio srpske timove za spasavanje u BiH!


IZVOR: Republika/J.B. - 06.10.2024 | 07:04


Zbog katastrofalne stanje u BiH, SRbija šalje pomoć!

Foto: MUP Srbije
SRBIJA ZA NEKOLIKO MINUTA REAGOVALA, ZA NEKOLIKO SATI POSLALA EKIPU! Dačić ispratio srpske timove za spasavanje u BiH!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio je jutros iz Uprave za vanredne situacije u Beogradu vatrogasce-spasioce iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, koji će se spojiti na graničnom prelazu Mali Zvornik sa ostatkom Specijalističkog tima MUP-a, a zatim uputiti u poplavom i klizištima pogođena područja Bosne i Hercegovine.

- Pet sati je i devet minuta, kao što smo najavili, odavde ispred sedišta Sektora za vanredne situacije za grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova kreću naši Specijalistički timovi za spasavanje za Bosnu i Hercegovinu. Kao što smo izjavili, po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je javno iskazao spremnost Srbije da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom teškom trenutku kada je BiH zadesila prirodna katastrofa, posle ogromnih poplava i klizišta, gde je bilo i ljudskih žrtava i velike materijalne štete, a takođe i na osnovu pisma koje je premijer Miloš Vučević uputio organima Bosne i Hercegovine, gde je još jednom iskazao spremnost Srbije za pomoć - rekao je ministar Dačić, dodavši da se Republika Srbija, odnosno Sektor za vanredne situacije MUP-a svega nekoliko minuta nakon što je Bosna i Hercegovina zvanično zatražila pomoć, odmah oglasio i ponudio Bosni i Hercegovini da pomogne u svemu što je neophodno. POGLEDAJ GALERIJU

- U ovom momentu kreću naši specijalistički timovi, odnosno 36 pripadnika naših specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a sa 12 vozila koji čine timovi iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Valjeva i Užica i ljudi iz sedišta Sektora za vanredne situacije. Takođe, javno preduzeće „Srbijavode“ kao član Republičkog štaba za vanredne situacije upućuje dva bagera, kao prvu pomoć BiH, a mi smo iskazali i spremnost da pomognemo za sve ostalo što je potrebno, ako treba još inžinjerskih mašina, bagera, kamiona, ali i helikoptera za spasavanje - istakao je ministar Dačić.

Ministar Dačić rekao je da će srpski timovi biti upućeni u rejon Jablanice, odnosno gde organi BiH odrede da je najkritičnije  u određenom trenutku.

- Još jednom da ponovim, da je Srbija odmah reagovala posle upućivanja poziva od strane BiH, posle svega nekoliko minuta, i kao što vidite, već posle nekoliko sati naše ekipe kreću na put. Želim im srećan put i uspešan rad, da spasu što više mogu ljudskih života i da pomognu Bosni i Hercegovini da što pre izađe iz ove velike prirodne i elementarne katastrofe. Odavde iz Beograda kreću timovi iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca koji će se spojiti sa timovima iz Užica i Valjeva u Malom Zvorniku, odatle će krenuti u BiH. Mi ćemo ih takođe u Malom Zvorniku sačekati kada se vrate - kazao je ministar Dačić.

Ministar je poručio pripadnicima Sektora za vanredne situacije da svojim učinkom u BiH predstave Srbiju na najbolji mogući način.

- Rekao sam svim momcima koji polaze da ovo nije samo misija koja se zasniva na njihovom poslu za koji su se školovali i za koji rade, a to je Sektor za vanredne situacije i spasavanje ljudi, već na neki način jeste i diplomatska misija, odnosno da oni predstavljaju celu Republiku Srbiju na najbolji mogući način - kazao je ministar Dačić.

BONUS VIDEO