SUDAR NOVE KORONE I GRIPA! Prepune ambulante, upućen hitan apel: NE IGNORIŠITE OVE SIMPTOME!


IZVOR: Republika/J.B. - 07.10.2024 | 09:00


Obavezno se javite svom lekaru!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP
SUDAR NOVE KORONE I GRIPA! Prepune ambulante, upućen hitan apel: NE IGNORIŠITE OVE SIMPTOME!

Domovi zdravlja su trenutno preopterećeni zbog porasta broja pacijenata, a prema lekarima, dominantan je novi soj korona virusa. Očekuje se da će se ovaj soj uskoro "sudariti" sa sezonskim gripom, što bi moglo dodatno opteretiti zdravstveni sistem.

Prim. dr Biserka Obradović je objasnila da su prvi simptomi aktuelnog soja korone slični prehladi ili gripu, uključujući povišenu temperaturu, kašalj i umor, što može otežati razlikovanje ovih virusa u ranim fazama bolesti.

- Ti virusi su nas ovog leta slabo napuštali, samo su se smenjivali. Sada opet imamo varijntu omikron virusa, kao varijanta ima lakše simptome. Oni se trude da zaobiđu naš imuni sistem. Simptomi koji se javljaju su apsolutno isti oni koje smo imali i ranije samo slabijeg intenziteta. Pre svega su to jak bol u mišićima, kostobolja i glavobolja, upravo ih po tome razlikujemo od ostalih virusa. Inkubacija isto traje od dva do sedam dana. Temperatura, kijavica i malkasalost su naravno propratni simptomi - rekla je dr Obradović.

Ona dodaje da je najveća greška koju pravimo, upravo zanemarivanje tih simptoma.

- Često radimo na svoju ruku i pokušavamo da snizimo tempreaturu, koja može da traje i samo jedan dan. Posle dolaze u bolnicu sa upalam pluća i drugim zapaljenjima -rekla je dr Obradović.

Dr Biserka Obradović dodaje da ove godine imamo četiri puta više inficiranih koronom, nego u isto vreme prošle godine.

- Korona nas nikada nije napustila, samo smo mi stekli kolektivni imunitet i ublažili simptome. Upravo zbog te nepažnje imamo veći broj zaraženih. Moramo da ispoštujemo izolaciju od sedam dana i naravno da se testiramo, što malo ko sada radi. Mladi se ne testiraju, već onako "na nogama" izdrže, ali zato zaraze ostale u okruženju -rekla je dr Obradović.

Ona je apelovala na sve da se vakcinišu novom vakcinom protiv gripa.

- Bol u očnim jabučicama je karakterističan za virus gripa. Grip itekako može biti opasan i njegovu epidemiju smo izbegli samo zato što je bio jek korone i svi smo vodili računa o svom zdravlju - rekla je dr Obradović.

(Pink)

BONUS VIDEO