LIDIJA IZ ALEKSANDROVCA MESECIMA POKUŠAVA DA IZBAVI ĆERKU IZ PAKLA RATA U GAZI! Majka i dalje ne gubi nadu da će zagrliti Marijam


IZVOR: Republika - 07.10.2024 | 21:14


S obzirom da se moja zdravstvena situacija malo iskomplikovala u poslednje vreme, molim Boga da makar svoje dete vidim još jednom pre nego što mi se bilo šta desi, priča Lidija.

Foto: Printscreen/PRVA
LIDIJA IZ ALEKSANDROVCA MESECIMA POKUŠAVA DA IZBAVI ĆERKU IZ PAKLA RATA U GAZI! Majka i dalje ne gubi nadu da će zagrliti Marijam

Lidija Vasić Abbas, inače iz Aleksandrovca, mesecima ne uspeva da dođe do svoje ćerke Marijam, koja je ostala u Gazi nakon što je Izrael tamo otpočeo rat protiv Hamasa. Kako kaže, prolazi kroz agoniju, budući da mesecima pokušava da je izbavi iz ratom zahvaćenog područja. Njihova komunikacija je izuzetno otežana.

- Konekcija je jako loša, slab je internet signal, to je sa jedne strane, a sa druge strane, naša dopisivanja su često presretana - kaže Lidija koja kaže da je sigurna da se često dopisuje sa nekim drugim umesto sa svojom ćerkom.

Kako kaže, kada joj postavi pitanje dođe do prekida internet veze, pa Marijam sledeći put uopšte nije upućena u temu razgovora. Takođe, dodaje da joj se nikada ne javlja prva kada vidi da je "onlajn" jer se plaši da će doći do presretanja poruka.

- Marijam je od momenta kad su se one povukli iz Rafe, kad su uspeli da se izvuku iz obruča, došla do Al-mavazija, do kuće njene pokojne babe. I ona se nalazi u Al-mavaziju koji je otprilike negde 32 do 35 km, zavisno od rute kojom idete, od graničnog prelaza sa Rafom - pojašnjava sagovornica emisije "Blic uživo".

Foto: Printscreen/PRVA

Lidija Vasić Abas pokušava mesecima ćerku da evakuiše iz Palestine

 

Lidija veruje da je njena ćerka u konstantnom strahu, a kada je pita kako je, Marijam odgovori kratko i onda krene da postavlja potpitanja: "dokle si stigla, šta si uradila?".

- Pre par meseci sam animirala srpsku javnost, molila za pomoć od 7.000 dolara, pošto Marijam nije mogla da izađe sama, bio je potreban muški pratilac... Došla sam do neke cifre od 3.800 dolara i tu stala. Znači njeno pitanje, dokle si stigla, šta si uradila, da li imaš informaciju kada se otvaraju, jer oni nemaju, tu vidim da nemaju apsolutno nikakvu informaciju, postavlja meni pitanje da li imam informaciju o tome kada će neki od graničnih prelaza da bude otvoren, da li će moći da bude evakuisana, da li će moći da izađe - pojašnjava Lidija.

Ona objašnjava da je Marijam trebalo da bude evakuisana iz Gaze 20. marta, međutim Lidija tada nije mogla da stupi s njom u kontakt.

- Sa druge strane, onog momenta kad sam stupila u kontakt sa njom, tada nismo mogli da je evakuišemo jer je bio potreban muški pratilac iz porodice, ali to nije mogao da bude moj muž jer su njegova sva dokumenta izgorela u ovom bombardovanju kad je srušena zgrada u kojoj smo živeli. Takođe, oni ne dozvoljavaju da cele porodice izađu. Uvek neko od članova porodice mora da ostane u Gazi. Ja sam napolju, moj sin Malek je napolju i Marijam je trebalo da bude evakuisana - pojašnjava ona.

Potom, javila se još jedna komplikacija. Lidija je uspela da nađe i jednu turističku agenciju koja bi mogla da preveze Mirjam od Gaze do Kaira. Ipak, pre rata, cena karte bila je 360 dolara, dok je sada skočila na 7.000.

- 7. maja dolazi do jedne nove situacije, eskalacije sukoba između Izraela i Palestine. Zatvaraju se svi granični prelazi. Moja poslednja informacija je da se na palestinsko-egipatskoj granici nalazi vojska spasa koja bez mnogo pompe uspeva da evakuiše nešto ljudi - kaže Lidija.

Iako je prošla golgotu, Lidija i dalje ne gubi nadu da će videti svoju ćerku i da će je ponovo zagrliti. Priča da su dani preteški, emocije se smenjuju u sekundi, ali svesna je da mora da ostane trezvena.

- Situacija nije nimalo jednostavna, bez obzira koliko sam ja majka, koliko mene boli, koliko god je izgledala ova situacija, bezizlazna, potreban mi je zdrav razum i trezvena glava da bih mogla dalje da radim. S obzirom da se moja zdravstvena situacija malo iskomplikovala u poslednje vreme, molim Boga da makar svoje dete vidim još jednom pre nego što mi se bilo šta desi - zaključila je Lidija.

Bonus video