STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE ZA MAJKE! Evo kada možete očekivati novac, POGLEDAJTE DA LI ISPUNJAVATE OVE USLOVE!


IZVOR: Republika/J.B. - 08.10.2024 | 08:45


Pored roditeljskih dodataka, majke će imati pravo i na paušal od 7.500 dinara za nabavku opreme za bebu.

Foto: Republika, Shutterstock
STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE ZA MAJKE! Evo kada možete očekivati novac, POGLEDAJTE DA LI ISPUNJAVATE OVE USLOVE!

Majke koje su primile roditeljski dodatak za decu rođenu od 1. januara 2024. godine neće morati da podnose nove zahteve kako bi dobile razliku do novog, uvećanog iznosa. Ova promena dolazi nakon usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji stupa na snagu 1. novembra 2024. godine.

Prema informacijama iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, isplata razlike do novog iznosa biće automatska i izvršiće se "po službenoj dužnosti". Očekuje se da će isplata biti realizovana najkasnije do kraja aprila 2025. godine, u roku od šest meseci od trenutka kada zakon stupi na snagu.

Mnoge majke koje su na početku godine rodile prvo dete već su primile roditeljski dodatak, koji je, prema novom zakonu, za oko 120.000 dinara manji od iznosa koji im sada pripada. Ovaj zakon retroaktivno važi za decu rođenu od 1. januara 2024. godine, uključujući i decu koja su rođena pre tog datuma.

Izmenama zakona je predviđeno povećanje iznosa roditeljskih dodataka. Tako će roditeljski dodatak za prvo dete iznositi 500.000 dinara i isplaćivaće se jednokratno. Za drugo dete, iznos dodatka će biti 600.000 dinara, koji će se isplaćivati u 24 jednake mesečne rate od po 25.000 dinara. Roditeljski dodatak za treće dete biće znatno veći—2.280.000 dinara, koji će biti isplaćen u 120 jednakih mesečnih rata od po 19.000 dinara.

Pored roditeljskih dodataka, majke će imati pravo i na paušal od 7.500 dinara za nabavku opreme za bebu. Ovaj paušal će se isplaćivati zajedno sa jednokratnim iznosom roditeljskog dodatka za prvo dete, ili prvim ratama za drugo, treće i četvrto dete. Takođe, majke koje dobiju roditeljski dodatak za drugo ili treće dete imaju pravo na jednokratnu pomoć od 135.000 dinara.

Zakon takođe predviđa da se zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak podnosi odmah nakon rođenja deteta u zdravstvenoj ustanovi ili direktno nadležnom organu, najkasnije do navršenih godinu dana života deteta. Ove izmene imaju za cilj da unaprede finansijsku podršku porodicama i olakšaju roditeljstvo u Srbiji.

BONUS VIDEO