USKORO POTPUNO NOVI SISTEM ZA PRELAZAK GRANICE! Evo šta to konkretno znači, stiglo najnovije upozorenje!


IZVOR: Republika/J.B. - 08.10.2024 | 11:56


Ovaj sistem predstavlja uvod u Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji bi trebao da stupi na snagu naredne godine.

Foto: Wikipedia
USKORO POTPUNO NOVI SISTEM ZA PRELAZAK GRANICE! Evo šta to konkretno znači, stiglo najnovije upozorenje!

Informacije o sistemu ulaska i izlaska (EES), koji će biti primenjen na spoljnim granicama Evropske unije od 10. novembra, dostupne su na srpskom jeziku, saopštila je Misija EU u Srbiji.

Naši građani mogu se informisati putem linka "Sistem ulaska i izlaska (EES) - EU u Srbiji". Ovaj sistem predstavlja uvod u Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji bi trebao da stupi na snagu naredne godine i zahtevaće popunjavanje kratkih formulara.

Na sajtu je takođe detaljno objašnjena procedura prelaska granice. Tako, ukoliko prvi put pristupate graničnom prelazu nakon što je sistem postavljen, biće potrebno da date svoje lične podatke.

- Službenici pasoške kontrole će skenirati vaše otiske prstiju ili fotografisati vaše lice. Ove informacije će biti snimljene u digitalnom fajlu. Vaš pasoš (biometrijski ili nebiometrijski) neće biti pečatiran - piše na sajtu Europa.rs.

Ovaj proces može biti brži ako unapred registrujete neke svoje podatke koristeći namensku opremu („samouslužni sistem”), ako je dostupna na vašem graničnom prelazu i/ili mobilnu aplikaciju, takođe ako je dostupna u zemlji dolaska ili odlaska.

Ako ste više puta prelazili granice evropskih zemalja koje koriste EES, proces će biti jednostavniji. U tom slučaju, vaši otisci prstiju ili fotografija vašeg lica već će biti zabeleženi u EES-u.

- Službenici pasoške kontrole će samo proveriti vaše otiske prstiju i fotografiju, što će trajati kraće. U retkim slučajevima, možda će biti potrebno ponovo prikupiti i zabeležiti vaše podatke. Ako posedujete biometrijski pasoš, moći ćete da uđete brže preko samouslužnog sistema ako je dostupan na pojedinačnom graničnom prelazu. Ako vaša digitalna datoteka nema nikakvih prepreka za putovanje, obično nećete morati da idete do službenika za kontrolu pasoša - objasnili su oni.

Treba napomenuti da će ovaj sistem registrovati ime osobe, vrstu putne isprave, biometrijske podatke kao i datum i mesto ulaska i izlaska iz EU.

Inače, cilj svega je da se zameni trenutni sistem ručnog pečatiranja pasoša za koji su naveli da oduzima dosta vremena a ne pruža sistemsko otkrivanje prekoračenja dozvoljenog boravka, piše 24seda.

BONUS VIDEO