MARBURG VIRUS SE PRENOSI KAO KORONA, A LIČI NA MIŠJU GROZNICU! Javlja se opasno krvarenje, a smrtnost je i do 90 odsto!


IZVOR: Republika/J.B. - 08.10.2024 | 12:40


Smrtonosan virus sve bliže Srbiji!

Foto: www.profimedia.rs
MARBURG VIRUS SE PRENOSI KAO KORONA, A LIČI NA MIŠJU GROZNICU! Javlja se opasno krvarenje, a smrtnost je i do 90 odsto!

Smrtnost od virusa Marburg iznosi zastrašujućih 90%, a u pojedinim zemljama je proglašena nova epidemija koja se širi. Postoji strah da je virus stigao i u Evropu, tačnije u Nemačku. Ovaj virus se smatra jednim od najopasnijih, a profesor doktor Darko Nožić objasnio je načine prenosa zaraze i kako izgleda lečenje.

U Hamburgu je pre pet dana policija naredila hitnu evakuaciju voza koji je stigao iz Frankfurta zbog sumnje da su dve osobe u njemu zaražene virusom Marburg. Putnici su bili zabrinuti jer su jedan student i njegova devojka pokazivali simptome koji su ličili na tešku prehladu. Policija je odmah reagovala, evakuisala putnike i zatvorila dva železnička koloseka na stanici. Na mesto događaja ubrzo su stigli i vatrogasci radi dodatne podrške.

Prema rečima dr. Nožića, Ruanda se trenutno nalazi u epicentru epidemije, sa oko 40 obolelih i 20 preminulih.

Foto: Shutterstock

Marburg virus je opasna zaraza

- Postoji protokol koji se mora poštovati kada neko dođe iz Ruande sa temperaturom. Takve osobe moraju biti podvrgnute tromesečnoj izolaciji. Inkubacija traje do tri nedelje. Oboleli se leče, dok se oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima ili se sumnja da će oboleti stavljaju u karantin. Najduži period inkubacije je tri nedelje, što znači da su ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima pod rizikom - objašnjava dr Nožić.

I do 90 odsto smrtnosti

On dodaje da je strah velik, jer je Marburg trenutno najsmrtonosnija infektivna bolest. Procenat smrtnosti varira od 20 do 90 odsto u zavisnosti od nivoa pružene medicinske pomoći.

Kako se prenosi virus Marburg

Dr. Nožić ističe da virus Marburg nije kapljičan i da se ne prenosi kao korona.

- Nije to korona. Najopasniji su virusi poput variola vere, ali su i oni kapljični. U slučaju Marburga, potreban je direktan kontakt, posebno među radnicima koji brinu o obolelima. Ipak, moguć je i indirektni prenos, jer virus može preživeti na površinama. Ako neko krene da kija, kašlje ili malo prokrvari, virus može ostati aktivan do pet dana, pa ako se neko nasloni i protrlja oči, može se indirektno zaraziti. Ipak, ovaj način prenosa nije intenzivan kao kod respiratornih virusnih infekcija, što je srećna okolnost. Najbrže se šire tipovi gripa i korona virusi, dok ovde ipak zahteva blizak kontakt - rekao je dr Nožić i dodao:

- Da bi se virus preneo, potrebna je neka rana ili povreda. Sluzokože su osetljive, a polni odnos takođe predstavlja blizak kontakt. Dodir sa pljuvačkom ili krvlju predstavlja put prenosa - objasnio je dr Nožić i kaže da epidemija sada traje, treba izbegavati Ruandu kao zemlju za putovanje.

- Od 1967. godine do danas u Africi je bilo desetak epidemija, a obolelo je između 500 i 1.000 ljudi. Epidemije se javljaju svakih nekoliko godina - dodao je doktor.

Lečenje virusa

Doktor objašnjava da se hemoragijska groznica, poznata i kao marburška hemoragijska groznica, u kasnijoj fazi bolesti može karakterisati masovnim krvarenjem, kako na koži, tako i unutar unutrašnjih organa. U takvim slučajevima, neophodne su transfuzije krvi i eritrocita kako bi se spasio život pacijenta. Zbog ovoga, smrtnost od virusa može varirati između 20% i 90%.

- Gubitak krvi može biti značajan, ali to zavisi od individualnog slučaja. Ova bolest je slična mišijoj groznici i spada u grupu hemoragijskih bolesti. Lečio sam oko dvadeset pacijenata sa ovim stanjem. Tokom lečenja, javljaju se masovna krvarenja, podlivi, a krvarenja se mogu dešavati u bubrezima, jetri i crevima, što dovodi do krvavih stolica. Iako je mišija groznica retka, ona postoji - pojašnjava on.

Dr Nožić ističe da je potrebno ponašati se u skladu sa epidemiološkom situacijom u zavisnosti gde se čovek nalazi.

(Blic)

BONUS VIDEO