STAVLJEN IM JE KATANAC, A ONI UPISUJU STUDENTE! Malverzacije kakve se retko mogu videti!


IZVOR: T. B. - E. S. T. - 08.10.2024 | 21:03


Fakultet za poslovne studije i pravo Univerziteta Union - Nikola Tesla dovodi sve u zabludu

Foto: ST/Nemanja Pančić
STAVLJEN IM JE KATANAC, A ONI UPISUJU STUDENTE! Malverzacije kakve se retko mogu videti!

Foto: Republika

Srpski telegraf 22. februara raskrinkao aferu

Fakultet za poslovne studije i pravo Univerziteta Union - Nikola Tesla godinama dovodi studente u zabludu, budući da su brojni programi u njihovoj ustanovi izgubili akreditaciju, o čemu studenti, kao ni njihovi roditelji nisu obavešteni. Ipak, idemo redom...

Naime, kako je za naš list ispričao dobro obavešten izvor, problem u tome što su se čelnici Fakulteta za poslovne studije i pravo Univerziteta Union - Nikola Tesla oglušili o Zakon o visokom obrazovanju, koji je izmenjen 2017.

OSNOVNE STUDIJE

- Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. produžen je rok važenja akreditacije na sedam godina, umesto dotadašnjih pet, što implicira da svi akreditovani programi pre 2017. važe pet godina. Upravo to je i sporno jer je pomenuti fakultet akreditovao master studije na smeru Pravo 2016, dok studijski program Pravo na osnovnim studijama od februara 2017. do dan-danas nije dobio novu akreditaciju, što znači da se od 2021. odnosno 2022. nastava na ovim programima izvodi nelegalno - kazao je naš izvor.

On dodaje da ovo nije sve:

- Kada je reč o doktorskim studijama Menadžmenta i biznisa, Prava i ekonomije, oni su akreditaciju dobili 2013. i 2016, nakon čega nisu dobijali nove akreditacije, što implicira da od 2018, odnosno 2021. izvode nelegalno nastavu na ovim programima. Pored toga studijski programi osnovnih i master studija na programu Bezbednost akreditovani su 2014, čime je analizom zakona jasno da se nastava izvodi nelegalno od 2019. I tako dalje.

Nakon što se o svemu ovome već uvelike priča po Fakultetu, našoj redakciji javili su se neki studenti, ali i njihovi roditelji, koji ističu da su godinama u zabludi, budući da nikakva upozorenja od zaposlenih na pomenutom fakultetu nisu dobili. Što je još gore, fakultet je nastavio s upisom studenata.

MALVERZACIJE

- Pisalo se o brojnim malverzacijama kada je Fakultet za poslovne studije i pravo Univerziteta Union - Nikola Tesla u pitanju. Sada, kao roditelj deteta koje ide na taj fakultet mogu da kažem da je gotovo sve to tačno. Sudbina naše dece je pod znakom pitanja, ali to nije sve. Iz dana u dan se otkrivaju novi detalji, pa prema onome što sam mogao da čujem, moje dete koje studira Pravo na ovom Univerzitetu zapravo uzalud studira, s obzirom na to da studijski program nema akreditaciju. Postavljam jasno pitanje, kao roditelj, kao neko ko je do sada dao veliki novac u želji da mi se dete obrazuje i postane akademski građanin, šta će biti s našom decom i njihovim diplomama - kazao je jedan od roditelja koji je zamolio da ostane anoniman.

 

Na pitanja koja smo ovim povodom poslali, do zaključenja teksta odgovore nismo dobili.

Sigurni koraci u neizvesnost

I pored svih ovih malverzacija, Fakultet za poslovne studije i pravo Univerziteta Union - Nikola Tesla i dalje upisuje studente, bez i jedne jedine napomene da određeni njihovi programi nemaju akreditaciju. Umesto istine i pravih podataka, kod njih na sajtu može se videti samo poziv za upis studenata u novu 2024/2025, uz garant da će dobiti kvalitetno obrazovanje, s kojim će, kako stoji, sigurnim koracima moći u budućnost.