KLASIČNI PASOŠI ODLAZE U ISTORIJU: Otkrijte šta ih može zameniti


IZVOR: Republika/ T. J. - 09.10.2024 | 02:30


Prilikom prelaska spoljnjih granica EU, potrebne su sistematske provere za sve putnike, bez obzira da li su građani EU ili državljani zemalja koje nisu članice EU.

Foto: Tanjug/VLADA DZUVEROVIC
KLASIČNI PASOŠI ODLAZE U ISTORIJU: Otkrijte šta ih može zameniti

Evropska komisija je danas usvojila dva predloga za digitalizaciju pasoša i ličnih karata za putovanja u i iz Šengenske zone. Cilj ovih predloga je ubrzanje graničnih kontrola i olakšavanje putovanja, uz održavanje visokog nivoa sigurnosti i provere svakog putnika. Sa skoro 600 miliona zabeleženih prelazaka samo u 2023. godini, postoji jasna potreba za modernizacijom sistema.

Prilikom prelaska spoljnjih granica EU, potrebne su sistematske provere za sve putnike, bez obzira da li su građani EU ili državljani zemalja koje nisu članice EU. Trenutno te provere vrše fizička lica na graničnim prelazima, ali novi predlozi EK imaju za cilj da omoguće digitalno kreiranje i čuvanje putnih dokumenata, čime bi se olakšalo i ubrzalo prelazak granice.

Evropska komisija je predložila zajednički okvir za korišćenje digitalnih putnih dokumenata, kao i novu aplikaciju "EU Digital Travel". Ova aplikacija će omogućiti putnicima da kreiraju i čuvaju svoje digitalne putne dokumente na mobilnim telefonima, tabletima ili laptopovima. Ovo će značajno olakšati i učiniti sigurnijim putovanje u i unutar Šengenske zone.

Uvođenje digitalnih putnih dokumenata predstavlja korak ka modernizaciji sistema graničnih kontrola i olakšavanju putovanja, čime će se smanjiti vreme čekanja na graničnim prelazima i poboljšati iskustvo putnika. Evropska komisija nastavlja da radi na unapređenju sistema kako bi se istovremeno održala visoka bezbednost i omogućila efikasnija procedura prilikom prelaska granica.

BONUS VIDEO