DECU "ZA KUĆNU UPOTREBU" na dark vebu PRODAJU ZA 20.000-60.000 DOLARA! Otkrivene najmračnije stranice Interneta, OVO JE BOLESNO


IZVOR: Republika/M. L. - 09.10.2024 | 07:58


Akcija Europola otkrila jezivu istinu.

Foto: Shutterstock
DECU "ZA KUĆNU UPOTREBU" na dark vebu PRODAJU ZA 20.000-60.000 DOLARA! Otkrivene najmračnije stranice Interneta, OVO JE BOLESNO

Kako kriminalne mreže koriste internet i internet-oglase, kojim lažnim obećanjima mame buduće žrtve trgovine ljudima, bila je tema kojom se tokom tri dana međunarodne akcije pod pokroviteljstvom Europola bavilo 76 stručnjaka iz 27 zemalja. Njihov zadatak bio je da prate, detektuju i istraže aktivnosti povezane sa trgovinom ljudima koje se odvijaju na internetu. Europol upozorava da trgovina ljudima preko interneta postaje sve veća pretnja koja prelazi granice i naglašava da se takva vrsta kriminala odvija i na tzv. površinskom i na dark netu. Trgovci ljudima koriste površinski internet, što ih relativno lako identifikuje.

Dark net je mnogo problematičniji i složeniji za detektovanje i otkrivanje, jer je, na primer, utvrđeno da se ponekad društvene mreže koriste za trgovinu organima, plaća se u kriptovalutama, koriste se razne kriptovane aplikacije za komunikaciju, a trgovci ljudima čak i stranice za internet klađenje koriste za regrutaciju žrtava. Tokom pomenute međunarodne akcije identifikovano je 16 počinilaca i 60 mogućih žrtava, kao i prekontrolisan veći broj internet stranica.

Istražitelje je posebno zanimalo kako se internet oglasi koriste za privlačenje žrtava, kojima se lažno obećava posao, smeštaj, transport i slično. Tokom istrage identifikovana je stranica na dark webu na kojoj stotine trgovaca ljudima nude "usluge" mladića i devojaka svih uzrasta. Cena tih "usluga" zavisi od njihove starosti i veština, i kreće se između 800 i 2000 dolara, a na toj internet stranici nalaze se i oglasi u kojima se deca "za kućnu upotrebu" prodaju za cenu između 20.000 i 60.000 dolara.

Takođe, tokom istrage otkrivene su stranice na kojima su razne kriminalne aktivnosti nuđene kao usluge, a istraživalo se i kako se manje poznate društvene mreže koriste za trgovinu ljudima. Utvrđeno je i da su se pojavili i e-makroi, što je izgleda novi fenomen u svetu sajber kriminala, pa su tako otkrivene dve internet platforme koje nude lifestyle kurseve i obuku za muškarce koji žele da postanu Onlyfans menadžeri. Drugim rečima, muškarcima se nudi obuka da bi postali e-makroi i uče ih na koje sve načine mogu da iskorišćavaju žene.

(Večernji list)