DEVEDESET GODINA OD ATENTATA U MARSELJU! Danas na Oplencu državna ceremonija povodom godišnjice smrti kralja Aleksandra I Karađorđevića


IZVOR: Republika - 09.10.2024 | 08:21


Obeležavanje važnog jubileja.

Foto: Wikipedia/Tanjug
DEVEDESET GODINA OD ATENTATA U MARSELJU! Danas na Oplencu državna ceremonija povodom godišnjice smrti kralja Aleksandra I Karađorđevića

Povodom 90 godina od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, danas će na Oplencu biti održana centralna državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti, dok će u muzeju Jugoslavije u Beogradu biti otvorena izložba, a događajima će prisustvovati predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, prenosi Tanjug.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević Ujedinitelj, vladar koji je predvodio Srbiju u pobedonosnim borbama od 1912. do 1918. u oba balkanska i Prvom svetskom ratu, čija je kruna bilo stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije, ubijen je na današnji dan 9. oktobra 1934. - pre 90 godina.

Nakon ceremonije polaganja venaca koju će predvoditi premijer Miloš Vučević, predviđeno je njegovo obraćanje, a zatim će prisustvovati otvaranju izložbe posvećene kralju Aleksandru u Kući kralja Petra.

Vučević će prisustvovati i ceremoniji otkrivanja i osveštenja spomen-biste kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Povodom 90 godina od atentata na kralja Aleksandra, Ministarstvo kulture i Muzej Jugoslavije, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, organizuju izložbu "Čuvajte (mi) Jugoslaviju", koja će biti otvorena večeras u 19 časova, u zgradi Muzeja 25. maj, dok će za posetioce biti otvorena od 10. oktobra do 31. marta naredne godine.

Kralj Aleksandar Karađorđević ubijen je 9. oktobra 1934. u Marselju, prilikom zvaniče posete Francuskoj. Tada je, u pometnji nastaloj nakon atentata, stradao i francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu.

Pozadina atentata nije jasna. Neposredni izvršilac bio je Bugarin Vlado Georgijev Černozemski, a organizator je bio ustaški zlikovac Eugen Dido Kvaternik. 

Na kralja je prethodno bar u dva navrata pokušan atentat, kao 1921. u Beogradu, kada je počinilac bio Spasoje Stejić, komunista. Ustaše su pokušale da ga ubiju i prilikom posete Zagrebu decembra 1933, atentatori su međutim bili pritisnuti masom koja je pozdravljala kralja.

Kralj Aleksandar sahranjen je na Oplencu kod Topole, u crkvi Svetog Đorđa, spomen-crkvi i mauzoleju dinastije Karađorđević.

Kompleks na Oplencu, pored crkve Svetog Đorđa, obuhvata i kraljeve vinograde i vinariju, Vinogradarevu kuću, kuću kralja Petra i Karađorđev konak u okviru Karađorđevog grada u Topoli.

BONUS VIDEO: