KINEZI ZNAJU ZA ĐOKOVIĆA, VALTERA I VUČIĆA! Stefani iz Čačka završila fakultet u Kini, a vraća se u Srbiju da primeni stečeno znanje!


IZVOR: Republika/J.B. - 09.10.2024 | 11:14


Mlada Čačanka ponosno nosi srpsku trobojku!

Foto: RINA
KINEZI ZNAJU ZA ĐOKOVIĆA, VALTERA I VUČIĆA! Stefani iz Čačka završila fakultet u Kini, a vraća se u Srbiju da primeni stečeno znanje!

Čudni su putevi božiji, kaže jedna narodna izreka. Ali izgleda da je upravo tim putevima prošla Čačanka Stefani Jovanić koja se nakon čačanske Gimnazije odlučila da dalje školovanje nastavi u Narodnoj Republici Kini.

Najpre odlazi za Peking gde živi godinu dana i intezivno uči kineski mandarinski jezik, koji je ujedno i službeni jezik u Narodnoj Republici Kini. Nakon čega se seli na jug Kine gde završava osnovne četvorogodišnje studije na smeru Međunarodna trgovina i ekonomija. Stefani savršeno govori kineski, engleski, a služi se slovenačkim i portugalskim. Diplomirala je na „Shenzhen university“ gde je studirala na engleskom i kineskom jeziku.

- Nakon što sam diplomirala radila sam u struci u Shenzhen-u u Narodnoj Republici Kini, do mog konačnog povratka u Evropu 2022. godine. Bio je to naporan period ali uvek sam svoju otadžbinu nosila u srcu. Predstavljala sam je na raznim kineskim i međunarodnim kulturnim manifestacijama i nisam propustila da ponosno istaknem našu trobojku koju su sa mnom držali i moji kineski drugovi i drugarice”, kaže Stefani za RINU. POGLEDAJ GALERIJU

Ona dodaje da joj se dopao sistem obrazovanja u Kini i ističe da je tačno da je fakultet zahtevan, ali je sa druge strane to stečeno znanje vrednovano u pravom smislu te reči. Nema gledanja kroz prste, ali ni potcenjivanja truda. Uspela je da sve završi u roku i bila je među najboljim studentima u svojoj klasi. Obzirom da je u prvoj godini studija pokazala odlične rezultate, za njen rad i zalaganje je bila nagrađena stipendijama od strane Narodne Republike Kine do kraja studija.

- Sada sam pri kraju dvogodišnjih postdiplomskih studija na državnom ekonomskom fakultetu u Ljubljani, a nakon deset godina provedenih u inostranstvu, sa svojim kvalifikacijama i znanjem želim da se vratim u svoju zemlju gde svojim znanjem hoću da doprinesem razvoju otadžbine za koju sam posebno vezana, kao i uspostavljanju što boljih odnosa između moje domovine Republike Srbije i države u kojoj sam se školovala i u kojoj sam veoma toplo bila primljena. I što sam bila sve dalje od nje, sve više sam je volela i shvatala da je ona nezamenljiva. Putovala sam dosta, vidim da se Srbija ubrzano razvija i velika je razlika u odnosu na ono kakva je bila kada sam otišla”, kaže Stefani dodajući da svoju budućnost vidi u Srbiji.

Kineski narod je divan, porodičan i mnogo podseća na naš, deda se pita roditelji poštuju. Stefani kaže da je kineski narod srdačan i prijateljski nastrojen.

- Na početku jesu malo zatvoreniji, nemaju predrasude i otvoreni su za prijateljstvo sa svim narodima. Kada vas upoznaju, onda su zaista pravi prijatelji. Upoznaju vas sa njihovom porodicom i stariji ljudi se izuzetno cene, prvenstveno muškarci, odnosno najstariji u porodici, a žene imaju ravnopravni status u društvu, ističe ova vredna Čačanka.

Zoran Jovanić je ponosni otac i kaže da su on i njegova supruga Biljana najsrećniji zbog kćerkine odluke da se vrati u svoju zemlju, jer stariji sin je već dugi niz godina u inostranstvu.

- Tokom njihovog boravka u inostranstvu, supruga i ja smo ih posećivali više puta i imali prilike da vidimo da je uređena zemlja, i verujte da ni jednog trenutka nismo bili zabrinuti zbog toga što je daleko od nas. Mnogo sam ponosan na moju Stefani, otišla je iz malog grada u svet, a vratila se kao veoma ozbiljna i obrazovana osoba. Toliko je uspeha postigla na svom poslu, u jednoj Kini gde svi žele da budu najbolji, u zemlji koja ima milijardu i više stanovnika ona je pokazala da je među najboljima na fakultetu”, ponosno ističe otac.

Inače o kineskom narodu još uvek vladaju predrasude, verovatno zbog komunizma, međutim Stefani kaže da su Kinezi dosta informisani o svemu pa i Srbiji, a i interesuju se za srpsku kulturu i sport i sve više se otvaraju prema svetu. Znaju za Đokovća, Valtera i Vučića. Imaju svoj Google, i svoje mreže koje su apsolutno slobodne i možete deliti svoje sadržaje, slike kao i na svim drugim. Ko želi Google, YouTube, Facebook može imati bez problema, samo što se plaća, ali te mreže uglavnom koriste stranci.

- Kinezi su inače najveći fanovi našeg sporta, a znaju i ko je predsednik Srbije i zovu ga 'Vučići', a Srbiju Saierweiya. Kada se jednom naš predsednik obratio na kineskom jeziku dobila sam istog trenutka na stotine poruka i lajkova”, priča Stefani.

BONUS VIDEO