UKOLIKO SE SPREMATE ZA PUT, OVO MORATE ZNATI: Važno za sve vozače!


IZVOR: Republika/ T. J. - 11.10.2024 | 08:42


Nova pravila stupaju na snagu 1. novembra

Foto: Continental
UKOLIKO SE SPREMATE ZA PUT, OVO MORATE ZNATI: Važno za sve vozače!

Sa dolaskom jeseni, vozači u Hrvatskoj moraju da se prilagode novim pravilima koja se odnose na upravljanje vozilima. Od 1. novembr,a pa sve do 31. marta, obavezno je voziti s upaljenim svetlima tokom dana. Ovo pravilo se odnosi na sva motorna vozila koja koriste dnevna ili kratka svetla. Za vozače mopeda i motocikala, pravilo uključivanja kratkih svetala tokom dana ostaje na snazi tokom cele godine. Kazna za vozače koji budu uhvaćeni sa ugašenim farovima iznosi 30 evra.

Pored obaveze paljenja svetala tokom dana, vozači u Hrvatskoj moraju da obrate pažnju i na zimsku opremu njihovih vozila. Obaveza korišćenja zimske opreme počinje 15 dana od obaveze paljenja svetala, odnosno 15. novembra. Zimska oprema je obavezna do 15. aprila i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uslove i stanje na putevima na svim zimskim deonicama javnih puteva. Kazna za vožnju bez zimske opreme u navedenom periodu iznosi 130 evra.

Zimska oprema podrazumeva da vozila moraju imati četiri zimske ili četiri letnje gume sa minimalnom dubinom gazećeg sloja od 4 mm, uz mogućnost korišćenja lanaca za sneg za pogonske točkove. Ova obaveza se preporučuje čim temperatura padne ispod 7°C da bi vozači bili spremni za zimske uslove vožnje. Jedini izuzetak od ovog pravila su vozila oružanih snaga.

Kazne za nepoštovanje ovih propisa su visoke, što dodatno naglašava važnost pridržavanja novih pravila. Vozači koji ne budu imali upaljena svetla tokom dana ili ne budu koristili zimsku opremu suočavaju se sa novčanim kaznama koje iznose i do 130 evra.

Uvođenje novih propisa ima za cilj povećanje bezbednosti na putevima tokom zimskih meseci, a vozačima se preporučuje da pravovremeno pripreme svoja vozila i prilagode se novim uslovima vožnje.

BONUS VIDEO