PORUKA MILANA KRKOBABIĆA NA SAJMU U NOVOM SADU: Svaki penzioner da živi lepo i bezbrižno


IZVOR: Republika - 13.10.2024 | 19:29


Ovaj sajam postao je sinonim za brigu o životu starijih

Foto: Tanjug AP
PORUKA MILANA KRKOBABIĆA NA SAJMU U NOVOM SADU: Svaki penzioner da živi lepo i bezbrižno

Naš prioritet je da svaki penzioner u Srbiji živi dostojanstveno i bezbrižno. Ovaj sajam je samo jedan od koraka ka tom cilju, mesto gde penzioneri mogu dobiti sve što im je potrebno, od informacija i edukacija do konkretnih usluga i proizvoda po povoljnim uslovima, poručio je u Novom Sadu Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu i predsednik PUPS - Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije.

Deseti Sajam za penzionere pod sloganom "Za bezbrižnu starost", koji je održan proteklog vikenda u sali Novosadskog sajma, otvoren je u veličanstvenoj atmosferi uz prisustvo organizatora i mnogobrojnih sponzora.

Otvaranju su prisustvovali pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, zamenik gradonačelnika grada Novog Sada Đurađ Jakšić i zamenik predsednika Saveza penzionera Srbije Dragan Marković Markoni.

Ovaj sajam, sada već tradicionalno okupljanje penzionera iz čitave Srbije, postao je sinonim za brigu, podršku i unapređenje kvaliteta života starijih generacija.

Podsetimo, Milan Krkobabić, nakon održanih Miholjskih susreta u mestu Ogar kod Pećinaca, izjavio je da stari umetnički zanat karakterističan za zapadni Srem i istočnu Slavoniju koji se sastoji u pripremi i ocrtavanju suvih tikvi nosi neobično ime – šatvorisanje.

Šatvorisanje su izmislili pastiri, dok su sate provodili čuvajući stoku, a danas ovu neobičnu metodu rezbarenja tikvica, tek malobrojni čuvaju od zaborava.  

Mališani su se osim u ovoj staroj veštini oprobali i u pravljenju grnčarije, pustovanju vune, streličarstvu i uživali u igrama posvećenim kukuruzu koji je najvažnija kultura ovog kraja - takmičili su se u brzom krunjenju kukuruza, pravljenu „čardaka od čokanja“ i jeli  čuvene sremske „kolače na kurzovini“.

Prethodne nedelje Miholjski susreti okupili su žitelje i goste sela širom Srbije. Tako su se družile Nišlije u Malči , uz prelo, folklor, ručne proizvode. Stanovnici Sečnja u Jaši Tomiću uz etno bazar i izložbu fotografija, a Sremske Mitrovice u Grgurevcima u tradicionalnim sesokim igrama, gurmanlucima i srpskim narodnim igrama. U Opovu i Subotici služile su se štrudle na „stotinu“ načina, U Boljevcu se skakalo preko panja, kuvao gulaš, u Smederevu - trčalo u džakovima, birao najlepši par u nošnji i kuvala riblja čorba. 

BONUS VIDEO: