OVO SIGURNI NISTE ZNALI! Ršumova pesmica "Miš je dobio grip" pisana je čak 3 GODINE - pesnik otkrio i kako je "skupljao" reči za nju! (VIDEO)


IZVOR: Republika/J.B. - 14.10.2024 | 08:03


Sve je počelo na jednom sindikalnom sastanku!

Foto: Tanjug/T. VALIČ
OVO SIGURNI NISTE ZNALI! Ršumova pesmica "Miš je dobio grip" pisana je čak 3 GODINE - pesnik otkrio i kako je "skupljao" reči za nju! (VIDEO)

Jedna od najpopularnijih pesmica za decu "Miš je dobio grip" našeg proslavljenog pesnika Ljubivoja Ršumovića pisana je pune tri godine, otkrio je on u jednom intervjuu.

Kako je sam rekao, on je zapisivao reči u svoj notes, a onda o istim razmišljao i sklapao u celinu.

- Prvo je napisana na jednom sindikalnom sastanku u jednoj televiziji. Ja sam sedeo u poslednjem redu i kolega Sliba Novaković svaki čas traži reč, i počinje "sa moje tačke gledišta, trebalo bi to ti to". Pa ja zapišem: sa moje tačke gledišta, nije ti ništa - ispričao je popularni Ršum za RTS.

Kako je sam rekao, stihovi su potom čamili u blokčiću i narendih 6 meseci. 

- Sa moje tačke gledišta, ko bi to mogao da kaže? Pa onda smišljam: može vuk jagnjetu,ovci, može mačka mišu... Onda sam smislio da budu mačka i miš, pa hajde onda zašto to mačka kaže mišu? Pa sam onda smislio doktora još posle dve godine... Pa sam tek treće godine završio pesmu - navodi naš proslavljeni pesnik.

 

@rts_planeta Pesma “Miš je dobio grip” pisana je tri godine?😨🐭🪤 Insert je iz emisije “Književni dijalog: Ljubivoje Ršumović” 🎬 Celu emisiju gledajte samo na RTS Planeti📺 🎯 Link je u opisu videa #rtsplaneta #rts #rtsplanetaširomsveta #tv #balkan #misjedobiogrip #song #ljubivojersumovic #writer #writing #trendingvideo #viraltiktok ♬ original sound - RTS Planeta

 

Ljubivoje Ršumović je jedan od najistaknutijih srpskih pesnika, pisaca i stvaralaca za decu. Rođen je 3. jula 1939. godine u selu Ljubiš na Zlatiboru. Njegov rad je ostavio dubok trag u srpskoj književnosti, posebno u oblasti dečje književnosti, gde je svojim pesmama, pričama i televizijskim emisijama postao omiljeni autor među najmlađima.

Nakon završene osnovne škole, Ršumović je studirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirao jugoslovensku i svetsku književnost. Već kao mlad počeo je da piše za decu, a njegova prva zbirka pesama za decu objavljena je 1965. godine. Ršumovićeva poezija karakteristična je po vedrom i duhovitom tonu, često sa igrom reči i fantastičnim motivima, zbog čega su njegove pesme lako prihvaćene među decom.

Osim književnog rada, Ršumović je bio i autor brojnih televizijskih emisija za decu, uključujući kultnu emisiju "Fazoni i fore", koja je imala veliki uticaj na generacije mladih gledalaca. Njegove pesme, kao što su "Deca su ukras sveta" i "Miš je dobio grip", postale su evergrin dečje književnosti u Srbiji.

Za svoj rad, Ljubivoje Ršumović je dobio mnoge nagrade, među kojima su nagrada Zmajevih dečjih igara, nagrada "Neven", kao i mnoge druge značajne nagrade za dečju literaturu. Njegovo stvaralaštvo i dalje inspiriše nove generacije pisaca i čitalaca.

Osim stvaralaštva za decu, Ljubivoje Ršumović je bio aktivan i u književnim organizacijama, te se dugo godina bavio i kulturnim radom, promovišući književnost i čitanje među mladima.

Njegovo nasleđe u srpskoj kulturi ostaje neizbrisivo, a mnoge njegove pesme i danas se koriste u vrtićima i školama kao primeri bogatog i maštovitog jezika.

BONUS VIDEO