DRŽAVO, REAGUJ: HRVATSKI LANAC "MERKATOR" NAS TRUJE! Prodali nam paprike pune insekticida OPASNOG ZA JETRU I NERVNI SISTEM DECE


IZVOR: B. K. - B. B. - 19.10.2024 | 20:00


Uvezli iz Albanije paprike kontaminirane pesticidom folpet i supstancom pirimifos-metil

Foto: shutterstock, e-stock, printscreen
DRŽAVO, REAGUJ: HRVATSKI LANAC "MERKATOR" NAS TRUJE! Prodali nam paprike pune insekticida OPASNOG ZA JETRU I NERVNI SISTEM DECE

Osip, peckanje očiju, glavobolja, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja... u težim slučajevima oštećenje jetre i dojke, dijabetes tip 2, astma...

Ne, ovo nije citiranje nekog medicinskog udžbenika, već spisak mogućih posledica od konzumiranja hrane koja sadrži nedozvoljene količine pesticida folpet i insekticida pirimifos-metil.

TUŽILAŠTVO

Upravo ove supstance pronađene su u znatno većim količinama od dozvoljenih u paprikama šilja, uvezenim iz Albanije, kojima nas je trovao hrvatski trgovinski lanac "Merkator S". Zbog toga, kako smo juče objavili, protiv čelnika "Merkatora S" podignut je optužni predlog pred Privrednim sudom u Beogradu, a po zahtevu Prvog osnovnog javnog tužilaštva od 27. marta ove godine.

Krajnje sumnjivi kvalitet i bezbednost namirnica

Kako je za naš list posvedočio sagovornik iz "Merkatora S", najviše razloga za zabrinutost treba da imaju potrošači:

- Zbog svih ovih promena ugrožen je kvalitet namirnica koje stižu do krajnjeg potrošača. U radnje stiže sve i svašta, što je direktno napad na zdravlje potrošača, a sve zarad izvlačenja para "Merkatora" za hrvatske gazde. Tako je u promet stavljena i otrovna paprika uvezena iz Albanije. Ispade da Hrvati truju Srbe albanskim paprikama. 

Inače, celim tim procesom, dodaje naš sagovornik, diriguje Fabris Peruško, član UO i glavni izvršni direktor "Fortenova grupe".

Podsetimo, naš list objavio je crno na belo pomenuti optužni predlog, kao i poziv za troje čelnika "Merkatora S" i predstavnika same firme, da se jave na usmenu javnu raspravu u novembru. Ipak, ono što je najskandaloznije jeste to što je u paprikama koje su prodavane u radnjama ove firme, koja je kompletno u vlasništvu hrvatske "Fortenova grupe", nađeno u slučaju insekticida pirimifos-metil čak 34 puta više te supstance nego što je dozvoljeno.

Foto: Printscreen

Optužni predlog protiv čelnika "Merkatora"
 

Foto: Printscreen

Poziv za usmeni javni pretres

Kad se zna da taj i drugi insekticidi mogu dovesti, između ostalog, i do poremećaja centralnog nervnog sistema kod dece, jasno je kakvoj su nas opasnosti izložili Hrvati i njihovi dobavljači Albanci.

A sve je negde i bilo očekivano kada se pogleda šta se u "Merkatoru S" radi od prošle godine. Naime, na delu su, kako za naš list svedoče sagovornici iz same kompanije, silne malverzacije, čiji je cilj izvlačenja novca iz Srbije za hrvatske gazde.

Foto: Mercator

ĆUTANJE: Direktor "Merkatora S" Lazar Marković

Uvidom našeg lista u dokumentaciju (KP broj predmeta 162/23), optužni predlog je podignut protiv direktorke V. K., njene koleginice zadužene za sektor kontrole kvaliteta J. B. i direktora sektora finansija i IT N. Ć. Usmeni javni pretres zakazan je za 13. novembar, pa će se videti da li će se odazvati pozivu ili ne, što bi se, ako se ne odazovu, moglo protumačiti kao opstrukcija postupka i pokušaj da se izbegne odgovornost.

NA OVA PITANJA "MERKATOR" NIJE ODGOVORIO


1. Prema informacijama našeg lista i uvidom u sudsku dokumentaciju do koje smo došli, uvideli smo da je protiv troje zaposlenih na visokim pozicijama u preduzeću "Merkator S" i same firme pred Privrednim sudom u Beogradu podignut optužni predlog po zahtevu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu od 27. 3. 2024. To su V. K., N. Ć. i J. B. KP broj predmeta je 162/23. Kako komentarišete ovaj postupak i činjenice navedene u optužnom predlogu da je u promet stavljana nebezbedna hrana, odnosno paprika koja je uvezena iz Albanije s nedozvoljenom količinom opasnih materija?

2. Hoće li se troje vaših zaposlenih, kao i ovlašćeno lice kompanije odazvati pozivu za usmeni javni pretres zakazan za 13. 11. 2024?

3. Jeste li svesni činjenice da bi se eventualno neodazivanje moglo protumačiti kao opstrukcija postupka i pokušaj da se izbegne odgovornost?

4. Da li je tačno da je firma "Enna fruit" preuzela od "Merkatora S" 95 odsto nabavki za voće i povrće. Zašto je tako odlučeno?

5. Da li ova odluka ima veze s činjenicom da je vlasnik pomenute firme Pavao Vujkovac, koji je kupio 90 odsto "Fortanova grupe", koja je vlasnik "Merkatora S"?

6. Zbog čega se kontrole voća i povrća vrše eksterno u laboratorijama koje nemaju najsjajnije reference, dok se tehnolozi iz "Merkatora S" otpuštaju?

7. Da li je zbog ove promene ugrožen kvalitet namirnica koje stižu do krajnjeg potrošača?

8. Da li se sve ovo radi zarad izvlačenja novca iz "Merkatora S" u Hrvatsku?

9. Da li je gospodin Fabris Peruško u "Merkatoru S" postavio svog prijatelja Nikolu Ćorsovića kao člana uprave?

10. Da li je tačno da Nikola Ćorsović pravi listu za otkaze, koju CEO Lazar Marković bespogovorno sprovodi?

11. Da li je tačno da je doneta odluka da se do kraja godine otpusti 100 visokostručnih zaposlenih?

12. Da li je tačno da nisu predviđena nikakva finansijska sredstva za nove investicije, otvaranje novih radnji i opreme?

13. Zbog čega se u Srbiji dobavljačima duguje 130.000.000 evra, dok u Hrvatskoj nema duga?

14. Šta je sve od imovine kompanije u Srbiji prodato u prethodnih 12 meseci?

Inače, ovo je samo vrh ledenog brega od kada je ovaj trgovinski lanac promenio vlasničku strukturu. Naime, hrvatska firma "Enna fruit" preuzela je oko 97 odsto nabavki voća i povrća za "Merkator". Pre promene vlasničke strukture taj udeo je bio tek 17 odsto.

Vlasnik te firme je Pavao Vujnovac, najmoćniji biznismen u Hrvatskoj, koji je bogatstvo sticao poslovima s gasom, voćem i povrćem, transportom. A u poslednje dve godine biznis širi i u Srbiji. Između ostalog, i tako što je kupio 90 odsto "Fortanova grupe", koja je vlasnik "Merkatora".

UGRAĐIVANJE

- "Merkator" je sarađivao sa svim relevantnim dobavljačima voća i povrća u Srbiji - MDD, "Delta agrar", "PDM fruit" i još preko 100 malih i srednjih proizvođača i distributera. Kontrole voća i povrća su radili vrsni tehnolozi "Merkatora". I tako je bilo do odluke da se posao nabavke voća i povrća prepusti firmi "Enna fruit", a da se kontrole vrše eksterno u nekim nazovilaboratorijama koje nemaju baš najsjajnije reference. Dok tehnologe iz "Merkatora" otpuštaju - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa i posebno ukazuje na činjenicu da je bilo i otvoreno nezakonitih radnji:

- "Enna fruit" nije povezano lice s "Merkatorom S" i samim tim je ta kompanija nezakonito dobila podatke o dobavljačima voća i povrća iz baza podataka "Merkatora", kao i cene po kojima se trgovalo. To im je omogućilo da se postave između "Merkatora S" i dobavljača, odnosno da se, narodski rečeno, ugrade.

NASTAVIĆE SE

BONUS VIDEO: