DRŽAVO, REAGUJ! HRVATSKI LANAC MORA DA ODGOVARA: Ko je kupio papriku s otrovima može da TUŽI "MERKATOR S"


IZVOR: B. K. - B. B. - 20.10.2024 | 21:00


Pravni stručnjaci: Nedopustivo je što je trgovina dopustila da takva roba stigne do potrošača

Foto: shutterstock, e-stock, printscreen
DRŽAVO, REAGUJ! HRVATSKI LANAC MORA DA ODGOVARA: Ko je kupio papriku s otrovima može da TUŽI "MERKATOR S"

"Merkator S" nam je prodavao otrovne paprike iz Albanije, zbog čega se sudi ovoj kompaniji i njenim rukovodiocima u Privrednom sudu u Beogradu.

S druge strane, pravni stručnjaci objašnjavaju da bi potrošači koji su kupili paprike šilja s opasnim pesticidima i insekticidima, koje je pustio ovaj hrvatski trgovinski lanac, mogli da tuže "Merkator S".

Nije to, naravno, jednostavna procedura jer bi morali da dokažu da su kupili i konzumirali baš taj kontingent paprika, a potencijalno i da su pretrpeli zdravstvenu štetu, međutim, bahatosti hrvatskog lanca kojem je jedino važno da što više novca iz Srbije izvuče u tu zemlju, ne mareći ni o bezbednosti potrošača, mora se nekako stati na put. Korake u tom pravcu, nadajmo se, povući će i država.

SVEGA IMA

Naime, Srpski telegraf je objavio dva nastavka (i ovo je treći) o velikoj aferi koja trese "Merkator S". Ipak, kako se ispostavilo, kada smo počeli da istražujemo šta se sve radi u "Merkatoru S", ustanovili smo da je ovo možda i samo vrh ledenog brega. Došli smo do više nego šokantnih podataka, o kojima ćemo opširno pisati narednih dana.

Da se zasad vratimo na bezbednost hrane, a iz pitanja na koja nam "Merkator S" nije odgovorio videćete u kojim se sve drugim segmentima mulja i o čemu se sve radi. A biće toga, verujte, još napretek jer skandalozne stvari isplivavaju jedna za drugom.

NA OVA PITANJA "MERKATOR S" NIJE ODGOVORIO

1. Prema informacijama našeg lista i uvidom u sudsku dokumentaciju do koje smo došli, uvideli smo da je protiv troje zaposlenih na visokim pozicijama u preduzeću "Merkator S" i same firme pred Privrednim sudom u Beogradu podignut optužni predlog po zahtevu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu od 27. 3. 2024. To su V. K., N. Ć. i J. B. KP broj predmeta je 162/23. Kako komentarišete ovaj postupak i činjenice navedene u optužnom predlogu da je u promet stavljana nebezbedna hrana, odnosno paprika koja je uvezena iz Albanije s nedozvoljenom količinom opasnih materija?

2. Hoće li se troje vaših zaposlenih, kao i ovlašćeno lice kompanije odazvati pozivu za usmeni javni pretres zakazan za 13. 11. 2024?

3. Jeste li svesni činjenice da bi se eventualno neodazivanje moglo protumačiti kao opstrukcija postupka i pokušaj da se izbegne odgovornost?

4. Da li je tačno da je firma "Enna fruit" preuzela od "Merkatora S" 95 odsto nabavki za voće i povrće. Zašto je tako odlučeno?

5. Da li ova odluka ima veze s činjenicom da je vlasnik pomenute firme Pavao Vujkovac, koji je kupio 90 odsto "Fortanova grupe", koja je vlasnik "Merkatora S"?

6. Zbog čega se kontrole voća i povrća vrše eksterno u laboratorijama koje nemaju najsjajnije reference, dok se tehnolozi iz "Merkatora S" otpuštaju?

7. Da li je zbog ove promene ugrožen kvalitet namirnica koje stižu do krajnjeg potrošača?

8. Da li se sve ovo radi zarad izvlačenja novca iz "Merkatora S" u Hrvatsku?

9. Da li je gospodin Fabris Peruško u "Merkatoru S" postavio svog prijatelja Nikolu Ćorsovića kao člana uprave?

10. Da li je tačno da Nikola Ćorsović pravi listu za otkaze, koju CEO Lazar Marković bespogovorno sprovodi?

11. Da li je tačno da je doneta odluka da se do kraja godine otpusti 100 visokostručnih zaposlenih?

12. Da li je tačno da nisu predviđena nikakva finansijska sredstva za nove investicije, otvaranje novih radnji i opreme?

13. Zbog čega se u Srbiji dobavljačima duguje 130.000.000 evra, dok u Hrvatskoj nema duga?

14. Šta je sve od imovine kompanije u Srbiji prodato u prethodnih 12 meseci?

Čuveni advokat Toma Fila kaže da potrošači i te kako imaju osnova da tuže "Merkator S".

- Jedino što bi morali računom ili na neki drugi način dokazati da su kupili tu papriku. I onda mogu da traže naknadu štetu jer je proizvod lošiji od onog što im je predstavljeno. Piše da je paprika u redu, a onda ti saznaš kasnije o čemu se radi. Nedajbože da se tek neko razboleo, uz priložene zdravstvene nalaze mogao bi ozbiljno da ih tuži - ističe Fila za naš list.

INSEKTICID

Advokat Dragomir Mrdalj takođe objašnjava da je glavni problem dokazati da je baš ta paprika, kod koje je nađen nivo otrovnih materija iznad normale, kupljena kod njih.

- Pravo je pitanje za njih kako je ovo bilo moguće, kako je došlo do toga da ta vrsta povrća s tim nivoom pesticida bude puštena u prodaju. Sva hrana koja se pušta u prodaju se testira, ne znam šta su radili u ovom slučaju. "Merkator S" bi morao da se izjasni ko je radio kontrolu u tom trenutku - kaže naš sagovornik.

NASTAVIĆE SE

BONUS VIDEO: