USKORO PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! Ne zaboravite da pomerite kazaljku na satu!


IZVOR: Republika/J.B. - 21.10.2024 | 09:25


Spavaćemo sat duže!

Foto: Schutterstock
USKORO PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! Ne zaboravite da pomerite kazaljku na satu!

Prelazak na zimsko računanje vremena obavlja se svake godine tokom poslednjeg vikenda u oktobru, tačnije u noći između subote i nedelje.

Letnje računanje vremena, s druge strane, počinje poslednje nedelje u martu, kada se sat pomera jedan čas unapred. Ove godine, noć između 26. i 27. oktobra donosi potrebu da pomerimo kazaljke na satovima unazad za jedan sat, sa 3 sata na 2, čime se vraćamo na zimsko računanje vremena.

Iako mnogi veruju da pomeranje vremena može da poremeti njihov bioritam, nekima će ovaj prelazak olakšati situaciju, jer će spavati sat duže. Naime, mnogi ljudi cene dodatni sat sna, naročito u ovom periodu godine kada se dani skraćuju i noći produžuju. Ipak, stručnjaci upozoravaju da pomeranje vremena može izazvati razne zdravstvene probleme. Prema nekim istraživanjima, ovaj postupak može ometati prirodne cikluse sna, što može dovesti do fizičkih i mentalnih poteškoća.

Osim problema sa snom, promene vremena mogu uticati i na produktivnost i opštu dobrobit pojedinaca. U poslednjim decenijama, sve više stručnjaka i istraživača traži trajno ukidanje promene vremena, predlažući povratak na zimsko računanje koje je bolje usklađeno sa ljudskim cirkadijalnim ritmom. Takođe, istraživanja su pokazala da se tokom prelaska na letnje vreme povećava broj saobraćajnih nesreća i zdravstvenih problema, kao što su srčani udari, što dodatno naglašava potrebu za promenom.

Evropski parlament je 2019. godine usvojio odluku o ukidanju promene časovnika, a studije su pokazale da bi 84% građana u zemljama koje su učestvovale u letnjem računanju vremena želelo da se ova praksa obustavi. Takva odluka bi mogla doneti mnoge prednosti, uključujući bolju prilagodbu ljudskim biološkim ritmovima i smanjenje stresa povezanog sa promenama vremena. U svakom slučaju, debata o prednostima i manama pomeranja sata nastavlja se, a mnogi će i dalje pratiti kako se ova praksa odražava na svakodnevni život i zdravlje građana.

BONUS VIDEO