U SLUŽBI GRAĐANA! Fond PIO i Zavod za penzijsko osiguranje Austrije potpisali ugovor o digitalizaciji! Evo kako će vam to pomoći ako ste radili u Austriji


IZVOR: Republika/LJ.M. - 22.10.2024 | 15:03


Potpisan je Dogovor o redovnoj razmeni podataka o iznosima penzija i podataka o činjenici smrti korisnika penzija između srpskog nosioca penzijskog i invalidskog osiguranja i austrijskih nosilaca obaveznog penzijskog osiguranja, sa pratećim aktima

Foto: ST/Dragan Kadić
U SLUŽBI GRAĐANA! Fond PIO i Zavod za penzijsko osiguranje Austrije potpisali ugovor o digitalizaciji! Evo kako će vam to pomoći ako ste radili u Austriji

Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Relja Ognjenović, predsednik Upravnog odbora Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije Peter Šlajnbah i direktor Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije dr Vinfrid Pingera, potpisali su Dogovor o redovnoj razmeni podataka o iznosima penzija i podataka o činjenici smrti korisnika penzija između srpskog nosioca penzijskog i invalidskog osiguranja i austrijskih nosilaca obaveznog penzijskog osiguranja, sa pratećim aktima. 

Foto: ST/Dragan Kadić

Nastavak odlične saradnje

Prema rečima Pingera, ovim ugovorom ne samo da korisnici penzija dobijaju neke olakšice, već će se samim ljudima poboljšati život. 

-  Za čak 30.000 korisnika penzija koji su u obavezi jednom godišnje da pošalju potvrdu o životu i za taj proces moraju da odu ili u sud ili opštinu ili ambasadu, to više neće biti neophodno, nego će sve automatski da se obavlja, tako da je jasno da se radi o jednoj velikoj olakšici za penzionere - poručio je Pingera. 

Prvi čovek PIO Fonda Relja Ognjenović poručio je da ovaj sporazum zatupa možda i najveći broj naših ljudi u dijspori. 

Foto: ST/Dragan Kadić

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović

-  Ovim smo im uskratili vreme čekanja, ali i bespotreban finansijski trošak. Ono što je za ubuduće i što je velika zahvalnost gospodinu Pingeriju jeste razumevanje koje imaju prema našim ljudima tamo i sve olakšice  koje su oni spremni da učine za naše ljude, a takođe država Srbija i Fond PIO su spremni  da odgovore na zahteve građana Austrije koji ostvarju pravo u našoj zemlji- naveo je Ognjenović. 

Na pitanje šta naši građani koji žive u Beču konkretno treba da urade, kako da se obrate tom fondu, ako su i ovde imali radni staž, Ognjenović je rekao: 

- Mi pored toga što naši državljani i državljani Austrije mogu da dođu do naših filijala, mi organizujemo minimum jednom godišnje i otvorena vrata gde naši pravnici daju sugestije, savete na koji način mogu da ostvare svoje pravo. Ono što je tema ovog sporazuma jeste povrda o smrti, kao što je gospodin Pingera rekao,  ali i razmena drugih podataka koji se tiču ostvarivanja prava. Nešto što su građani i Austrije i Srbije morali da rade tako što dođu u papirnoj formi predaju ili čekaju da mi to šaljemo, sada mi to radimo za njih elektronskim putem i oni nemaju potrebu da više dolaze. To će se sada automatski razmenjivati na zadovoljstvo svih građana.