DEVOJKE U SRBIJI ZALUDEO TIK TOK TREND OD KOGA STRADAJU BUBREZI I ŽUČNA KESA! Jedu i po 15 jaja dnevno, a razlog je totalno BIZARAN!


IZVOR: Jovana BRANKOVIĆ - 23.10.2024 | 11:26


Nutricionistkinja apeluje: Ne radite ovo!

Foto: Shutterstock
DEVOJKE U SRBIJI ZALUDEO TIK TOK TREND OD KOGA STRADAJU BUBREZI I ŽUČNA KESA! Jedu i po 15 jaja dnevno, a razlog je totalno BIZARAN!

Najnoviji TikTok trend potpuno je zaludeo tinejdžerke i devojke u svetu, ali i kod nas. Naime, samoprozvani fitnes treneri savetuju ih da jedu 15 jaja dnevno kako bi smršale, oblikovale figuru i podigle zadnjicu.

Kako je upozorila stručnjakinja za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev Ćiraković, isti "stručnjaci" postavljaju lažne fotografije osoba koje su ovakvom ishranom "postigle rezultate".

- Postavljajući razne lažne fotografije i rezultate, samoprozvani treneri i nutricionisti obećavaju devojkama, a pre svega devojčicama, vitku figuru samo uz ekstremnu ishranu, i to bez vežbanja i bez konsultovanja sa strukom - naglašava Jonev Ćiraković.

Foto: pixabay.com

Novi opasni TikTok trendovi haraju među mladima

Naglašava i da bi roditelji morali da se pozabave decom i obrate pažnju, upravo jer su ovakvi trendovi opasni po zdravlje.

Sve više devojčica obolelo od anoreksije i bulimije

- Društvene mreže i te kako utiču na poremećaj ishrane kod dece, u Srbiji je u porastu broj obolele dece od bulimije i anoreksije. Prema istraživanju "Batuta" ogorman broj devojčica uzrasta 11 i 12 godina steknu mnogo manje samopouzdanja zbog slika sa interneta gde se predstavljaju savršena tela. I obični korisnici na društvenim mrežama upotrebljavaju mnogo što filtera, što aplikacija da deluju mršavije, a deca se, gledajući, bore sa svojim osećanjima u vezi sa svojim izgledom - kazala je Jonev Ćiraković.

Foto: Printscreen/TVPrva

Katarina Jonev o novom opasnom trendu na društvenim mrežama

- Tu se napravi vaukuum gde raznorazni šarlatani prodaju priče, planove i programe ishrane koje mogu da dovedu do raznih, pa i teških posledica, a sve težeći za idealima koji teško mogu da se dostegnu. Kada je reč o ishrani dece, o tome moraju da vode stručnjaci, provereni treneri, pedijatri, nutricionisti, koji naprave kod dece plan ishrane i plan vežbi - kaže naša sagovornica i dodaje:

- Imaćemo sve više dece koja će oboljevati da bi dostigli ideal idealne lepote koji im se plasira na društvenim mrežama. - 

U zaključku, ona naglašava da niko ne bi smeo da se zarad lajkova i novca igra sa dečijim zdravljem.

Zbog 15 jaja stradaju bubrezi i žučna kesa

Kako je za naš portal rekla nutricionistkinja Milka Raičević, ovaj trend, sa stanovišta ugrožavanja zdravlja, veoma je opasan!

- Dva jaja dnevno je preporučena doza za normalnog čoveka, za dete jedno jaje u toku dana, za trudnice je to malo više. Za sportiste 7 do 10 u zavisnosti od sporta i intenziteta i koliko treba da dobije mišićne mase, s tim da se jedu belanca, a žumnca se izbacuje - istakla je Raičević.

Foto: Youtube.com/K1 Televizija

Milka Raičević: Opasno je jesti toliko jaja dnevno!

Kako je podvukla, to znači da kada običan čovek jede jaja, ne jede meso, a treba voditi računa i o načinu pripreme, budući da su kuvana u vodi zdravija.

- Sve preko ove doze utiče i opterećuje bubrege, a mišiće na zadnjici ne mogu se dovesti u red ishranom, već isključivo vežbanjem - navela je nutricionistkinja.

- Žumanca pogotovo opterećuju žučnu kesu, prvo što se izbacuje kod problema sa žučnom kesom, čak i posle operacije, je upotreba žumanaca. Ljudi odmah reaguju na to, pojavljuje se bol koja je specifična - zaključuje.

Foto: Shutterstock

Dva jaja dnevno je preporučena doza za normalnog čoveka

Istraživanje kaže: Više od dva jaja dnevno povećava rizik od infarkta

Prema istraživanju objavljenom u renomiranom medicinskom časopisu „Jama“, konzumacija samo dva jajeta dnevno može značajno povećati rizik od kardiovaskularnih problema i preranog smrtnog ishoda. Žumance jajeta sadrži visoke nivoe holesterola – otprilike 185 miligrama po jajetu, što je više od polovine dnevne preporučene količine koju savetuju zdravstvene organizacije. Svetska zdravstvena organizacija predlaže maksimalni unos holesterola od 300 miligrama dnevno.

Studija, koja se oslanja na podatke prikupljene kroz šest različitih eksperimenata s preko 30.000 učesnika tokom 17 godina, pokazuje da unos 300 miligrama holesterola dnevno povećava rizik od bolesti krvnih sudova za 17 procenata, dok je šansa za infarkt veća za 18 procenata.

Ako osoba jede tri do četiri jajeta nedeljno, rizik od kardiovaskularnih bolesti raste za šest odsto, dok rizik od srčanog udara raste za osam odsto. Učesnici koji konzumiraju dva jajeta dnevno imaju povećanje tih rizika sa 27 na 34 procenta.

Štaviše, istraživači su zaključili da ova povezanost postoji bez obzira na starost, fizičku kondiciju, zdravstveno stanje (poput povišenog pritiska) ili pušačke navike ispitanika.

BONUS VIDEO