TRI VIRUSA ISPRAZNILA ŠKOLSKE KLUPE I VRTIĆE! Ambulante prepune, a OVO su simptomi!


IZVOR: Republika/J.B. - 23.10.2024 | 13:16


U kolektivima se virusi lako šire!

Foto: Shutterstock
TRI VIRUSA ISPRAZNILA ŠKOLSKE KLUPE I VRTIĆE! Ambulante prepune, a OVO su simptomi!

U ovo doba godine virusne i bakterijske infekcije intenzivno se šire među decom, posebno zbog njihovog boravka u kolektivima, kao što su škole i vrtići. Lekari ističu da se bolesti brzo prenose, zbog čega je važno obratiti pažnju na simptome, kao što su simptomi stomačnog virusa. Preporučuju da se roditelji na vreme jave lekaru i, ukoliko je dete zaraženo, zadrže ga kod kuće da bi se smanjio rizik daljeg širenja infekcije.

Pedijatri su objasnili da su trenutno najugroženiji mališani predškolskog uzrasta i učenici do četvrtog razreda. Najčešće infekcije u ovom periodu uključuju respiratorne i stomačne viruse, a roditeljima se savetuje da posebno obrate pažnju na simptome kao što su povraćanje, dijareja, temperatura i opšta slabost. Pravovremeno reagovanje i izolacija bolesnog deteta ključni su za smanjenje mogućnosti širenja infekcija.

Foto: shutterstock

Stomačni virus hara u školama i vrtićima

Pedijatar dr Dejan Jonev potvrdio je za Telegraf.rs da je trenutno došlo do vrhunca infekcija među decom, te da se svakodnevno javljaju lekaru. On je naglasio da su među najdominantnijim infekcijama u ovom periodu stomačni virusi, čiji simptomi kod dece uključuju mučninu, povraćanje, dijareju i glavobolju.

Respiratorni i stomačni virusi najdominantniji

Pored stomačnog virusa koji je sada najaktuelniji, takođe se javljaju i deca sa virusom gornjih disajnih puteva, a čiji simptomi su kašalj, curenje nosa, i temperaratura koja nije visoke i koja se kreće od 38 do 38.5. Pored toga, prisutne su i bakterijske infekcije, a kod kojih imamo upale ždrela, jake bolove u grlu, upalu u srednjem uhu, kao i malo bronhitisa - objašnjava dr Jonev i ističe da posebno treba da se pripaze deca koja imaju bronhitis, i kod kojih simptomi mogu da budu teži i jači trenutno.

Pošto infekcije, koliko vidimo, ne manjkaju ni ove jeseni među najmlađima, pedijatar Jonev nam je objasnio, ali i dao savet za roditelje koji je najbolji način da decu od istih zaštitimo. Kako kaže, najbolji metod je izolacija.

Foto: Shutterstock

Respiratorne infekcije ispraznile školske klupe

- Deca su u kolektivu i mnogo brže se infekcije šire među njima čak i ako je jedno dete zaraženo. Zato savetujemo roditeljima da, ako mogu, izoluju svoje bolesno dete. Oni većinom šalju u predškolske ustanove ili škole kijavičavu decu, a to svakako nije pametno. Takođe, savet je i da povedu računa o ishrani svoje dece, da im daju raznovrsnu ishranu i suplemente i ojačaju imunitet, jer imamo primere roditelja koji mi dva puta mesečno dovode svoje dete - priča Jonev.

Kako on navodi, deca koja su trenutno očigledno najugroženija i najsklonija infekcijama, sudeći po njegovim pacijentima, jesu upravo deca od treće godine do onih sa devet, deset godina.

- Zavara ih ovo sunce koje imamo, pa se oblače laganije nego što bi trebalo. Noći i jutra su nam već jako hladna, a oni su neadekvatno odeveni, ili idu na sport, oznoje se, pa takvi izađu napolje. I sami znaju kada su se prehladili, kada razgovaram sa njima. Dakle, jedan od načina zaštite jeste i bolje, slojevitije oblačenje - zaključuje pedijatar Dejan Jonev.

BRNU virus

Sa sve više dece koja se trenutno muče sa infekcijama svakodnevno se susreće i pedijatar Saša Milićević, a koji je za Telegraf.rs kazao kako, po onome što on vidi, trenutno dosta ima rino virusa, odnosno, da dolaze deca koja se žale na kijavicu, kašalj, upalu uha, te da su među njima deca i mlađe i starije dobi.

Foto: Shutterstock

BRNU virus

- Kada su deca u pitanju, posebno treba da se povede računa kada je rino virus u pitanju, jer kod dece brže pređe na grlo. Pored njega, prisutne su i ovčije boginje, odnosno, varičele. To je bolest koja prođe sama, ali je jako zarazna, pa je deca u školi mogu lakše dobiti. Imamo, pored toga, i stomačne viruse koji haraju sada - rota, adeno i noro. Tipični simptomi koji ih prate su povraćanje, dijareja, malaksalost. Zatim, tu je i takozvani BRNU virus (bolest ruku, nogu i usta), a koji se još zove i američki virus. Javlja se u predelima usana. Problem sa njim je taj što zastrašujuće izgleda za roditelje. Prvo se javlja bubuljica, zatim ranica, onda temperatura, pa opšte loše stanje, ali najbitnije je naglasiti da prolazi sam od sebe i da nije potrebna terapija, eventualno mogu da dobiju mast koju propisuje doktor - objašnjava pedijatar Milićević.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: