ZA RUBRIKU VEROVALI ILI NE! Iliju iz Laćarka sud razvodi od PREMINULE SUPRUGE?!


IZVOR: Jovana BRANKOVIĆ - 24.10.2024 | 11:17


Potpuno bizarna situacija!

Foto: www.profimedia.rs
ZA RUBRIKU VEROVALI ILI NE! Iliju iz Laćarka sud razvodi od PREMINULE SUPRUGE?!

Ilija M. iz Laćarka suočava se sada sa veoma neobičnom, nesvakidašnjom, ali i pomalo bizarnom životnom situacijom. 

Naime, Ilija se pre 15-ak godina venčao i sa suprugom živeo mirno u porodičnoj kući.

Nažalost, supruga mu se teško razbolela, što je značajno otežalo njihov život, a pre nekoliko godina izgubila je bitku sa bolešću i preminula.

Međutim, poslednjih godina njenog života supružnici su živeli odvojeno, a u tom periodu je podnet zahtev za razvod braka. Proces razvoda nikada nije završen zbog smrti njegove supruge.

Sada, porodica pokojne supruge pokušava da sudski proces razvoda završi, uprkos činjenici da je žena preminula pre nego što je razvod sproveden do kraja.

Ilija M. je zabrinut zbog ovog procesa, jer strahuje da će izgubiti pravo na penziju koju prima. Ističe da mu sporni stan u Beogradu nije toliko važan, ali ga brine sudbina penzije koja mu je sledovala. Zbog svega navedenog, postavlja pitanje – da li je moguće da osoba koja više nije među živima bude pravno razvedena od supružnika?

 

 

Slovo zakona

Parnica za razvod braka mora biti pokrenuta i završena za vreme života supružnika. Odluka o razvodu braka je strogo lična i niko ne može tražiti razvod tuđeg braka. Stoga i odredba Porodičnog zakona koja kaže da ako u toku bračnog spora umre jedan ili umru oba supružnika, prvostepeni sud će rešenjem utvrditi da se postupak obustavlja.

Jedini izuzetak koji se predviđa u Porodičnom zakonu je da naslednici supružnika mogu nastaviti već započeti postupak radi utvrđivanja da je postojao osnov za razvod braka ili da naslednici supružnika koji su pokrenuli bračni spor predlogom za sporazumni razvod braka mogu nastaviti već započeti postupak, takođe, radi utvrđivanja da je postojao osnov za razvod braka.

Kada staratelj poslovno nesposobnog supružnika traži od suda razvod braka neophodno je da ima prethodnu saglasnost organa strateljstva. Postupak razvoda je uređen Porodičnim zakonom, a supsidijarno se primanjuje Zakon o parničnom postupku u slučaju pravnih praznina Porodičnog zakona.

BONUS VIDEO