"MERKATOR" LAŽE DA NE PRODAJE IMOVINU! Tanka odbrana hrvatskog lanca trgovina!


IZVOR: B. B. - B. K. - 24.10.2024 | 20:29


Prostom pretragom na internetu može se videti da i te kako krčme objekte koje imaju

Foto: profimedia-0364495517, foto Merkator, Republika, Printscreen
"MERKATOR" LAŽE DA NE PRODAJE IMOVINU! Tanka odbrana hrvatskog lanca trgovina!

Danima Srpski telegraf piše o aferi "Merkator", koja trese Srbiju i region. Sve je počelo saznanjem našeg lista da je hrvatska kompanija (vlasnik joj je "Fortenova grupa") pustila u promet otrovne paprike šilja uvezene iz Albanije. To je, međutim, bio samo vrh ledenog brega.

Iz dana u dan, naime, isplivavale su nove činjenice o tome kako svojevrsna hobotnica, koja je napravljena, isisava novac iz Srbije i usmerava ga u Hrvatsku. Mnogo je dokaza da se radi o dobro osmišljenoj strategiji, čije su žrtve, na kraju krajeva, zaposleni i dobavljači "Merkatora" u Srbiji. Jednih i drugih zajedno ima 30.000.

U međuvremenu, posle više dana odugovlačenja "Merkator S" je odgovorio na 14 naših pitanja. Tačnije, kompanija je poslala zbirni odgovor, preskačući sve ono na šta odgovor nemaju. A i ono na šta su mislili da imaju, pa su odgovorili, ispostavilo se kao zaobilaženje istine.

Za početak, iako smo ih jasno i konkretno pitali da li je tačno da se dobavljačima u Srbiji duguje čak 130.000.000 evra, a u Hrvatskoj ništa, taj odgovor je izostao, ako ne računamo uopštenu konstataciju: "Merkator S" je u poslednjih pet godina, uz finansijsku podršku "Fortenova grupe", uspeo značajno da smanji zaduženost. Istakli bismo da je "Merkator S" poželjan partner velikom broju domaćih dobavljača, koji kontinuirano sarađuju s nama.

Kao što vidite, ni slovo o konkretnoj cifri, pa valjda treba da im verujemo na reč da nije 130.000.000 evra. Pritom, naši podaci su potpuno pouzdani, a naši izvori među dobavljačima kažu da je rok u kojem im plaćaju, u proseku, 105-110 dana. Podvlačimo, u proseku, što znači da mnogi novac dobijaju i znatno kasnije.

Ajmo dalje... Navode iz "Merkatora S" i da ne rasprodaju imovinu. Možda bismo im i poverovali da se prostim guglanjem i pretragom oglasa o prodaji imovine nismo uverili u suprotno. Evo, dakle, pa demantujte i ovo:

PRODATO
"Merkator"
- Merkator centar Novi Beograd
- Roda Fob
- Zemlja kod "Erport sitija", lokacija gde je "The one" projekat
- Zemlja u Kragujevcu prodata "Trnavi"
"Idea"
- Veći broj bioskopa

IDE NA DOBOŠ (nuđeno na prodaju, ali još nema kupaca)
- "Merkator centar" Novi Sad
- DC Niš
- DC Čačak
- "Roda" Čačak
- "Roda" Niš
- Zemlja kod Aerodroma "Nikola Tesla"