UDARITE LI AUTOMOBIL NA PEŠAČKOM, SLEDI VAM OVOLIKA KAZNA! Ovo vam se neće dopasti


IZVOR: Republika/M.S. - 24.10.2024 | 19:40


Odlazak sa lica mesta nije pametna odluka.

Foto: ST/Nebojša Mandić, ATAImages
UDARITE LI AUTOMOBIL NA PEŠAČKOM, SLEDI VAM OVOLIKA KAZNA! Ovo vam se neće dopasti

Šta se dešava ako udarite ili očešete automobil na parkingu i odete sa lica mesta?

Kada dođe do situacije u kojoj udarite ili očešete automobil prilikom parkiranja i odlučite da odete sa lica mesta bez obaveštavanja vlasnika ili policije, možete se suočiti sa ozbiljnim posledicama. Prema rečima advokata Ozrena Slovića, vozač koji učini ovakav prekršaj može biti kažnjen novčano u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara i dobiti dva kaznena poena. Takođe, osiguravajuća kuća može pokrenuti postupak regresa kako bi se nadoknadila šteta na vozilu.

Kako se identifikuje vozilo koje je izazvalo štetu?

U situacijama u kojima je vaše vozilo oštećeno na parkingu, identifikacija vozila koje je izazvalo štetu može biti ključna. Advokat Slović ističe da se to najčešće postiže pribavljanjem snimaka sa nadzornih kamera ili svedočenjem očevidaca. Ove informacije mogu biti od suštinskog značaja prilikom pokretanja prekršajnog postupka.

Kako se postupa u slučaju manje štete na vozilu?

Ukoliko je nastala manja šteta na vozilu, a vlasnik oštećenog vozila nije prisutan, potrebno je obavestiti policiju i dostaviti im potrebne podatke. U suprotnom, vozač koji je napustio lice mesta može biti kažnjen novčano i kažnjen sa dva kaznena poena.

Postupak regresa osiguravajućeg društva

Nakon što osiguravajuća kuća isplati naknadu za štetu na vozilu, može pokrenuti postupak regresa protiv lica koje je izazvalo štetu, kako bi se nadoknadila isplaćena suma.

Šta raditi ako neko nepoznat parkira na vašem parking mestu?

U slučaju nepropisnog parkiranja na vašem parking mestu, advokatica Sanja Slović preporučuje podnošenje tužbe za smetanje poseda u parničnom sudu. Važno je da se tužba podnese u roku od 30 dana od poslednjeg smetanja poseda, a dokazivanje identiteta vozila i trenutka parkiranja mogu biti ključni za ishod sudskog postupka.

Kako se izvršava presuda?

Nakon donošenja presude kojom se nalaže prestanak smetanja poseda, važno je da ona postane izvršna što je pre moguće, kako bi se u slučaju ponovnog nepropisnog parkiranja moglo zahtevati uklanjanje vozila preko izvršitelja.

Kao zaključak, važno je da vozači budu svesni posledica koje mogu nastati ukoliko napuste lice mesta nakon izazivanja štete na vozilu. Sprovođenje zakonskih procedura i poštovanje propisa o parkiranju može izbeći neželjene pravne posledice.