SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE! Prema narodnom verovanju, OVE stvari obavezno morate uraditi!
IZVOR: Republika/J.B. - 01.11.2024 | 08:21
Žene spremaju hranu koju iznose na grobove!
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra, 4. novembra, obeležavaju Mitrovske zadušnice, posvećene sećanju na preminule.
Na groblje se iznosi kuvano žito, crno vino i sveće. Običaj nalaže da se na ovaj dan posećuju grobovi preminulih i nosi hrana, koju uglavnom spremaju žene. Zadušnice se uvek obeležavaju subotom i ne padaju u postne dane. Pripremaju se kolači od belog brašna, nosi se meso, vino, žito, rakija, pivo, voda i sveće. Na nekim mestima se iznose kuvana jaja i pečenje. Na groblju se valja uzeti makar zalogaj u znak poštovanja običaja.
Hranu i piće na groblju konzumiraju rođaci, ali se poslužuju i nepoznate osobe ako priđu grobu, jer bi odbijanje bilo greh i uvreda za preminule.
Foto: Shutterstock
Sveće se pale prema broju umrlih koji se pominju. Prema narodnom verovanju, sveća upaljena na zadušnice ima veću vrednost od ostalih sveća zapaljenih tokom godine za pokojnika. Etnolog Mile Nedeljković beleži da se u istočnoj Srbiji veruje da sveća zapaljena na ovaj dan gori do sledećih zadušnica i da bi, ako ostane ugašena, umrli ostali u mraku godinu dana.
Sveštenik izlazi na groblje da okadi grobove, a ako nije u mogućnosti, prekađivanje obavlja neko od prisutnih uz tamjan. Ako nije moguće posetiti grob pokojnika, za njih se služi pomen u crkvi. Po učenju Crkve, na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za mir duša preminulih, a čine i milostinju.
Pogrebni običaji koji se danas praktikuju preneti su iz tradicionalne kulture u savremeno srpsko društvo. To uključuje ritualno pranje ruku nakon povratka sa groblja, običaj koji datira iz antičkih vremena. Groblje se smatra mestom "nečistoće", te se ruke moraju oprati, posebno za one članove porodice čiji je bliski preminuo u proteklih godinu dana. Po povratku sa groblja preporučuje se da se ne vraća istim putem.
BONUS VIDEO