POTROŠAČKA PATROLA: Otkrivamo tajni recept za najbolji domaći ajvar!


IZVOR: Anđela trifunović - 12.11.2024 | 20:00


Kada govorimo o onom izvrsnom ajvaru čiji je ukus nezamenljiv i potpuno jedinstven, govorimo gotovo isključivo o domaćem ajvaru. Ekipa "Potrošačke patrole" zaputila se tamo gde znaju kako se spravlja pravi domaći ajvar u selo Dobrača.

Foto: Republika.rs
POTROŠAČKA PATROLA: Otkrivamo tajni recept za najbolji domaći ajvar!
Vodimo vas, dakle, na selo da saznamo kako se pravi domaći ajvar, a za to imam adekvatnog sagovornika, Zvezdanu Dimitrijević i definitivno je pravo vreme da čujemo
informacije iz prve ruke.

Gotovo da nema kuće na selu iz koje se tokom jeseni ne širi svima dobro poznat miris pečene paprike koja će završiti u tegli kao tradicionalni ajvar. Ajvar je definitivno glavna zvezda zimnice. Jedno je sigurno: domaći nikada ne može da se poredi sa industrijskim
jer se njihova proizvodnja drastično razlikuje. Onaj ko je jednom probao domaći ajvar kaže: "Ova tegla zlata vredi".

Za početak, delikates, koji mnogi nazivaju srpskim kavijarom, kažu iskusne domaćice, najukusniji je ako se priprema na čuvenom šporetu smederevcu. Slede naša pitanja i odgovori domaćice koja nas je ugostila, a ajvar, inače, sprema decenijama. Probali smo, verujte, ne pamtimo da smo jeli nešto bolje...

Svaka domaćica u Srbiji ima svoj recept za zimnicu za koji misli da je najbolji. Ono oko čega se sve slažu je da bez dobre paprike nema ni dobrog ajvara. Dakle, kakva paprika treba da bude?
- Paprika treba da bude kurtovka, mesnata, zdrava i onda će biti odličan ajvar.
Kako ide proces pripreme, na šta posebno treba da se obrati pažnja, kako znate da je ajvar gotov?

- Proces pripreme ide tako što se paprika ispeče, stavlja se u kese zatim se ljušti i preko cele noći cedi i onda prži na ulju. Ajvar je gotov posle dva-tri sata kada varjačom povučete i vidi se trag na šerpi.

Koje su to male tajne po kojima se prosečan ajvar razlikuje od najboljeg?
- Iskreno, ja radim sve po osećaju i ukusu, nemam neki definisani recept. Bitna je, kao što ste i sami rekli, pre svega, dobra paprika, stavim so, ulje, sve što treba i onda nema greške. Ne ide plavi paradajz, ne ide barena paprika, najbolji je ajvar od pečene paprike.

 Na šta treba da se obrati posebno pažnja, koje su to greške koje se najčešće prave?
- Mora da bude zdrava paprika da ne bi pokvarila ajvar. Zatim, važno je da se tegle dobro sterilišu, okreću i zatvore da bi se vakuumirale, ne sme da uđe vazduh i onda nema greške.

Mnogi komentarišu cenu ajvara, kažu preskup je. Šta biste vi rekli na to?
- Hajde da pogledamo stvar s druge strane. Koliko je vremena i truda potrebno da se paprike ispeku, oljušte, ocede, samelju? Mnogo je vremena potrebno za ovaj pečeni ajvar. Dok se oljušti i sve sredi treba mnogo vremena, ali imate da kupite i jeftiniji ajvar. Njega prave tako što obare papriku, dodaju plavi paradajz i plavi patlidžan, ali to je sasvim drugačiji ukus. Paprika, kad se obari, ne treba ni dva kilograma za teglu ajvara, a kada se peče treba najmanje od tri do četiri kilograma. E sad, uzmite u obzir to koliko koštaju paprike, tegle, ulje. Treba neko i svoj rad da naplati, zato je ajvar skup.

Savet za sve koji bi da prave ajvar u jednoj rečenici.
- Svaka žena može da pravi ajvar, treba da kupi lepu papriku na pijaci, da je opere, ispeče, oljušti i, što je posebno važno, mora da ga pravi sa uživanjem. Ja to radim veoma dugo, od 2005, mogu da žmurim i da znam tačno koliko mi čega treba. Znači, moraš da voliš da praviš ajvar da bi to uradio i da bi to bilo kako treba.

Još jednom za kraj, kako tačno vidite da je ajvar gotov?
- U najkraćem, ajvar je gotov kad nema više tečnosti. Kad se povuče varjača i nema tečnosti ,onda znate da je gotov. Kad krene da pućka vazduh, a ne vodu.

Ja ga meljem ručno, sito mi je krupno

Kako kaže naša sagovornica, ona melje ajvar ručno.
- Sito mi je krupno, pa je ovo bolja varijanta. Godinama radim tako i pokazalo se da sam izabrala najbolji način da dobijem savršen proizvod.
 

 

U tegli može da stoji dve godine

Na red, na kraju je stiglo sipanje... Ovo je recept naše sagovornice za tu fazu pravljenja ajvara.
- Sipate u teglu ajvar, onda izbacite vazduh, zatvorite teglu i okrenete je naopako da bi poklopac vakuumirao. Kada se to desi, prema mom iskustvu rok za konzumiranje je dve godine. Toliko ajvar može da stoji u takvoj tegli.