OPASNA BAKTERIJA U PILETINI! Rizik za zdravlje ozbiljan, a ovo su SIMPTOMI!


IZVOR: Republika - 14.11.2024 | 10:51


Bakterija salmonella enteritidis pronađena je u fileima

Foto: Shutterstock
OPASNA BAKTERIJA U PILETINI! Rizik za zdravlje ozbiljan, a ovo su SIMPTOMI!

Kako su saopštili iz Evropskog sistema za bezbednost hrane, bakterija salmonella enteritidis pronađena je u fileima pilećih prsa iz BiH, a rizik za zdravlje je ozbiljan.

Međutim, problem je, kako navode hrvatski mediji, što je uzorak piletine iz BiH s prodajnog mesta u Hrvatskoj uzet još 17. oktobra, a obaveštenje da je meso zaraženo piletinom obavljeno je tek 13. novembra. Dakle, gotovo mesec dana od uzorkovanja, prenose tamošnji mediji.

Proizvod zbog toga više verovatno nije na maloprodajnom tržištu u Hrvatskoj, ističu u sredu u Evropskom sistemu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom. Dakle, pojeo se uglavnom.

Srećom, netifusne salmonele, pre svega salmonela enteritidis, prvenstveno uzrokuju gastroenteritis, bakterinemiju i žarišnu infekciju. Simptomi mogu biti proliv, visoka temperatura ili simptomi žarišne infekcije.

Nisu ni blizu opasne poput bakterije iz istog roda, salmonella typhimurium, koja može uzrokovati produženi i često smrtonosni bakteremijski sindrom trajanja više od sedam dana sa temperaturom, glavoboljom, malaksalošću i groznicom.

Ta je mnogo opasnija salmonela nedavno otkrivena na farmi jaja Kones-Bi u Garešnici u Hrvatskoj, pa je proizvod povučen iz trgovinskih lanaca Lidl i sisačkog NewMipa.

Podsećamo, prošlog meseca je državni inspektorat Republike Hrvatske obavestio potrošače o opozivu proizvoda Biopont Ekstrudirane kuglice prosa, Sir i luk bez glutena – Organske 75g, sledećih oznaka:

L241852, najbolje upotrebiti do 22.01.2025.

L242080 najbolje upotrebiti do 27.02.2025.

L242357 najbolje upotrebiti do 17.03.2025

Zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp u jednom od sastojaka proizvoda.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za sigurnost hrane i utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

BONUS VIDEO: