PRLIĆI ODLIČNO ZARADE OD OVE BILJKE: Kilogram košta 1.200 dinara, a nije potrebno mnogo truda!


IZVOR: Republika - 25.11.2024 | 01:30


Mirjana se priseća da su špargle počeli uzgajati slučajno 1999. godine, kada je posadila seme koje je nabavila. Dve godine kasnije, nakon što je dobila dijabetes, nutricionistkinja joj je preporučila šparglu kao lekovito povrće.

Foto: Shutterstock
PRLIĆI ODLIČNO ZARADE OD OVE BILJKE: Kilogram košta 1.200 dinara, a nije potrebno mnogo truda!

Porodica Prlić iz Bobova, sela kod Svilajnca, prva je u Pomoravskom okrugu koja se odlučila na uzgoj špargle, povrća sa posebnim nutritivnim vrednostima. Mirjana (64) i Milutin (70) Prlić, već četvrt veka posvećeni ovom specifičnom povrću, danas spadaju u retke poljoprivrednike koji je uzgajaju.

Na svom imanju poseduju više od 800 sadnica špargle, a kako kažu, ovaj uspon u poljoprivredi je vrlo zahvalan, jer oko špargle nije potrebno mnogo truda, a po kilogramu košta i 1.200 dinara. Ova biljka nije podložna bolestima niti insektima, pa se ne tretira hemijskim preparatima. Špargle se beru od kraja marta do kraja juna, a u vreme toplijeg vremena i kiše, berba se vrši i do tri puta dnevno kako bi se sprečilo da pupoljci procvatu.

Foto: Shutterstock

Zarada od špargle je dobra, a gajanje nije naporno

 

Mirjana se priseća da su špargle počeli uzgajati slučajno 1999. godine, kada je posadila seme koje je nabavila. Dve godine kasnije, nakon što je dobila dijabetes, nutricionistkinja joj je preporučila šparglu kao lekovito povrće. Nakon tri meseca svakodnevnog konzumiranja, Mirjana je uspela da se reši problema sa šećerom. Od tada je špargla postala ključni deo njihove proizvodnje.

Pored špargle, Mirjana se bavi i pripremom zimnice, u kojoj se posebno izdvaja slatko od višnje, šljive, smokve, kao i pekmez od šljiva bez cimeta i čokolade. Ove godine, naročito je bio tražen slatki džem od šljiva sa ljuskom, pečenih u rerni. Osim toga, priprema i džem od kivija, slatko od mandarina, kao i sok i slatko od bagremovih pupoljaka i crvenog bosiljka.

Milutin, koji pomaže Mirjani u radu sa šparglama, obrađuje i dva hektara zemljišta pod kukuruzom i pšenicom. Iako su nekada obrađivali deset hektara, danas se ograničavaju na manju površinu zbog godina, a ove godine su imali lošiji prinos – samo tri tone kukuruza. Poljoprivreda i stočarstvo su im celokupni život, a uprkos izazovima, još uvek uspevaju da proizvode hranu za sopstvene potrebe.

Uz špargle, zimnicu i poljoprivredne proizvode, porodični posao Prlića nastavlja da raste, a njihova predanost zdravoj proizvodnji postaje inspiracija mnogim poljoprivrednicima u regionu.

Bonus video