Sajam Vinska vizija iznad svih očekivanja
IZVOR: Republika - 26.11.2024 | 15:49
Sajam Vinska vizija potvrdio je i ove godine da je u regionalnim i evropskim okvirima merilo u svetu vinara, destilera i ugostitelja
Na Beogradskom sajmu je 24. novembra u 20 časova uz ogroman aplauz spuštena zavesa trećeg po redu sajma vina, hrane i turizma Vinska vizija.
Sajam Vinska vizija potvrdio je i ove godine da je u regionalnim i evropskim okvirima merilo u svetu vinara, destilera i ugostitelja. Tokom tri spektakularna dana, sajam je premašio očekivanja na svim nivoima. Uz rekordnu posećenost, sajam Vinska vizija je ugostio sjajan niz izlagača iz preko 38 zemalja, svetske autoritete iz sveta vina, destilerija i kulinarstva, i podstakao diskusije koje će oblikovati budućnost industrije.
Posećenost i učešće bez presedana
Sajam Vinska vizija dočekao je najveći broj posetilaca do sada. Vinski entuzijasti, profesionalci iz industrije i predstavnici medija okupili su se da iskuse jedinstvenu ponudu degustacija, predavanja i mogućnosti poslovnog povezivanja. Sajam je takođe predstavio impresivnih 650 izlagača, koji su predstavili izuzetan izbor od preko 10.000 etiketa vina, žestokih pića, ali i inovacija iz svih krajeva sveta. Ovime je Vinska vizija potvrdila i utvrdila svoj značaj kao treći najveći sajam te vrste u Evropi, ali i kao centar za poslovno povezivanje u industriji vina i žestokih pića.
Najvažniji događaji koji su oblikovali ovogodišnji sajam
I ove godine, centralno mesto u programu sajma su imala takmičenja i dodele nagrada, Vinski trofej Otvorenog Balkana, Rakijski trofej Otvorenog Balkana, kao i takmičenja kuvara u dve kategorije. Sva tri takmičenja sprovode se po najvišim standardima, uz međunarodne sudijske panele sastavljene od autoriteta iz oblasti vina, destilata, i kulinarstva.
Uz odavanje priznanja uspesima i kvalitetu proizvodnje vrhunskih vina, destilata, ali i jela, posebnu pažnju javnosti, kako stručne tako i opšte, ove godine je privukao i izuzetan program radionica i predavanja. Vinska vizija i ove godine je okupio eminentne stručnjake iz sveta kulinarstva, među kojima su Ćezare Batisti (Cesare Battisti), Gabriele Zanata (Gabriele Zanatta), Matej Fišer (Matej Fischer), kao i jedan od najvećih kuvara današnjice, Enriko Derflinger (Enrico Derflingher). Predavanja i radionice o vinima i rakijama takođe su održali neki od najvećih autoriteta u tim oblastima, među kojima su Kerolajn Gilbi MW (Caroline Gilby) kao ekspert za vina Jugoistočne Evrope, Jadranka Klarić, Luka Radiček, Igor Luković, Marjan Simčić, Saša Špiranec, i Zvonko Herceg.
Ipak, kraj jedne Vinske vizije je početak pripreme sledeće. Pred organizatorima, ali i celom vinskom, rakijskom, i kulinarskom scenom Srbije je nov zadatak da nastave da definišu nove granice uspeha ovog jedinstvenog sajma.