HIMALAJSKA SO NIJE BOLJA OD OBIČNE SOLI! Hvale je, i to bez ikakvog razloga, kao "ružičasti dijamant" ili "belo zlato iz Azije" (VIDEO)


IZVOR: A. TRIFUNOVIĆ - 24.12.2024 | 20:00


Istraživali smo koje su prednosti i mane ove mnogo reklamirane namirnice

Foto: Republika
HIMALAJSKA SO NIJE BOLJA OD OBIČNE SOLI! Hvale je, i to bez ikakvog razloga, kao "ružičasti dijamant" ili "belo zlato iz Azije" (VIDEO)

Himalajska so je već neko vreme u vrhu liste namirnica koje su napravile pravi bum u svetu (navodno) zdrave ishrane. Mnogi veruju da je ona zdravija i prirodnija alternativa kuhinjskoj soli, a marketinške tvrdnje često sugerišu da ima posebne zdravstvene koristi.

Pre dvadesetak godina vlasnik firme koja je danas najveći distributer himalajske soli u svojoj knjizi prvi je promovisao ovu so kao svemogući lek za mnoge (neki će se zakleti i sve) bolesti.

PRETERIVANJE

Za vas smo se potrudili da proverimo da li je to zaista tako, uz upoređivanje himalajske i obične soli. Sve to u ovom tekstu i u emisiji "Potrošačka patrola", koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news.

Za početak, sam naziv himalajska so je odličan markentiški trik jer prosečan potrošač povezuje Himalaje s nezagađenim ekosistemom, a istina je da je pakistanska solana gotovo 200 kilometara udaljena od Himalaja.

Da li ste znali da je himalajska so po svom hemijskom sastavu slična kuhinjskoj? Ona sadrži 98% natrijum-hlorida i svega 2% minerala kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum koji ovoj soli daju svetlo roze nijansu i specifičan ukus.

Priča da ovi minerali pružaju mnogobrojne zdravstvene benefite je potpuno neosnovana.

Da bismo to osetili, morali bismo da koristimo na stotine grama dnevno, što bi, naravno, bilo štetno za naš organizam, s obzirom na to da je preporučena doza šest grama dnevno.

Još jedan mit koji se vezuje za himalajsku so je da ona detoksikuje (čisti od otrova) organizam, poboljšava cirkulaciju, pa čak i balansira pH vrednost u telu. Zapravo, da budemo potpuno iskreni, nema naučnih dokaza koji bi podržali ove tvrdnje, jer detoksikaciju organizma obavljaju bubrezi i jetra, a ne so.

Foto: shutterstock

Mnogi je intenzivno koriste

Kad bismo još bili maliciozni, naveli bismo da je možda posredi i suprotno. Istina je i da himalajska so nije industrijski rafinisana kao kuhinjska i ne sadrži aditive poput sredstava protiv zgrušavanja. Ali isto tako nije ni jodirana i samim tim nije preporučljivo koristiti samo himalajsku so.

ZAKLJUČAK

Mada je po hemijskom sastavu slična kuhinjskoj soli, a minerale sadrži samo u tragovima, ovaj "ružičasti dijamant" ili "belo zlato iz Azije" (kako se sve reklamira i preporučuje) prodavci zdrave hrane predlažu kao dobru zamenu za običnu kuhinjsku so koju svakodnevno koristimo i koja je mnogo jeftinija.

Definitivno ova so je atraktivna zbog svoje boje i porekla, a velika medijska kampanja o čarobnoj, novoj i zdravoj soli urodila je plodom i ova industrija trenutno vredi milijardu i po dolara godišnje.

Sami procenite s pravom ili ne, mada vam je, ako iole logično razmišljate, a čim čitate ovaj tekst, sve jasno.

BONUS VIDEO