SIMBOL NIŠA PRED MODERNIZACIJOM: Evo kako će izgledati do 2027!


IZVOR: Republika/ T. J. - 12.10.2024 | 11:06


Niški aerodrom je otvoren pre 38 godina.

Foto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
SIMBOL NIŠA PRED MODERNIZACIJOM: Evo kako će izgledati do 2027!

Niški aerodrom "Konstantin Veliki" danas obeležava svoju 38-godišnjicu postojanja, a povodom ovog značajnog jubileja, direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković najavio je dalju modernizaciju i izgradnju. Memorandum o daljoj izgradnji i modernizaciji niškog aerodroma potpisan je uoči godišnjice, a planira se rušenje stare zgrade terminala i izgradnja potpuno nove, proširenje platforme i servisne saobraćajnice, rekonstrukcija postojeće poletno-sletne staze, izgradnja novog kontrolnog tornja, rulne staze, zaštitnog pojasa poletno-sletne staze i hangara za servis aviona.

Aerodrom Niš je otvoren 12. oktobra 1986. godine spektakularnim aeromitingom i sletanjem prvog aviona "boing" 737-300 kompanije JAT iz Beograda. Od 2003. godine nosi naziv "Konstantin Veliki", a 23. jula ove godine otvorena je nova zgrada terminala, koja predstavlja "Novi simbol Niša". U 2023. godini, aerodrom je zabeležio rekordan broj od blizu pola miliona putnika, što je impresivno s obzirom na prethodne godine. Nova zgrada terminala projektovana je za tri puta veći broj putnika, što nagoveštava nove rekorde u budućnosti.

Plan je da nakon završetka druge faze radova do 2027. godine, "Konstantin Veliki" postane najbolje opremljen aerodrom u regionu. Ova ambiciozna vizija stavlja Niški aerodrom u centar pažnje, a modernizacija i izgradnja novih objekata predstavljaju ključne korake ka ostvarenju ovog cilja.

Uzimajući u obzir sve navedene planove i projekte, možemo zaključiti da "Konstantin Veliki" ne samo da će nastaviti da služi kao važan čvorište vazdušnog saobraćaja, već će i podići standarde u oblasti avio-saobraćaja na regionalnom nivou. Očekujemo da će modernizacija niškog aerodroma doneti nove mogućnosti za putnike i avio-kompanije, i dodatno doprineti razvoju turizma i privrede u ovom delu Srbije.

BONUS VIDEO