OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! Ima promena u odnosu na utorak!


IZVOR: Republika/J.B. - 23.10.2024 | 06:10


Dinar će u odnosu na evro biti isti kao pre mesec dana, na godišnjem nivou jači je za 0,1 odsto, kao i od početka godine.

Foto: Schutterstock
OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! Ima promena u odnosu na utorak!

Zvanični srednji kurs dinara za evro iznosiće sutra 117,0614 dinara, što je neznatna promena u odnosu na utorak, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar će u odnosu na evro biti isti kao pre mesec dana, na godišnjem nivou jači je za 0,1 odsto, kao i od početka godine. Indikativni kurs dinara prema dolaru u utorak slabiji je za 0,2 odsto i iznosi 108,3400 dinara za dolar.

Kurs dinara prema dolaru niži je za 3,2 odsto nego pre mesec dana, na godišnjem nivou jači je za 2,2 odsto, a od početka godine oslabio je za 2,3 odsto.

Narodna banka Srbije kontinuirano prati devizno tržište i interveniše u cilju održavanja stabilnosti kursa, koristeći svoje devizne rezerve kada je to potrebno. Kurs evra prema dinaru, koji je relativno stabilan u proteklim godinama, često zavisi od faktora poput inflacije, kamatnih stopa u eurozoni, kao i globalnih ekonomskih dešavanja.

U poslednje vreme, ekonomski izazovi u eurozoni, poput inflacije i energetskih kriza, utiču na kretanje evra. Evropska centralna banka (ECB) već neko vreme primenjuje politiku povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdala inflaciju, što može imati indirektni uticaj na kurs evra u odnosu na dinar. Takođe, dinar je uglavnom stabilan zahvaljujući adekvatnim rezervama i intervencijama Narodne banke Srbije.

Kada je reč o dolaru, njegova jačina u globalnom kontekstu poslednjih meseci je delom rezultat agresivne politike povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi SAD-a, što obično dovodi do privremenih oscilacija u odnosu na druge valute, uključujući dinar i evro.

Dodatno, globalna tržišta su i dalje osetljiva na promene u geopolitičkoj situaciji, poput sukoba u Ukrajini i energetske krize, što može izazvati oscilacije vrednosti evra i dolara u odnosu na dinar u narednim mesecima.

BONUS VIDEO