HITNO POVUČENI OVI PROIZVODI SA TRŽIŠTA: Pronađena opasna bakterija


IZVOR: Republika/ T. J. - 26.10.2024 | 13:06


Zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp u jednom od sastojaka proizvoda.

Foto: Shutterstock
HITNO POVUČENI OVI PROIZVODI SA TRŽIŠTA: Pronađena opasna bakterija

Državni inspektorat Republike Hrvatske obaveštava potrošače o opozivu proizvoda Biopont Ekstrudirane kuglice prosa, Sir i luk bez glutena – Organske 75g, sledećih oznaka:

L241852, najbolje upotrebiti do 22.01.2025.

L242080 najbolje upotrebiti do 27.02.2025.

L242357 najbolje upotrebiti do 17.03.2025

Zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp u jednom od sastojaka proizvoda.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za sigurnost hrane i utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Da podsetimo, sa hrvatskog tržišta hitno je povučen prehrambeni proizvod zbog prisustva opasne bakterije, prenosi Danica.hr.

Naime, u pitanju je mleveni cimet, uvezen iz Srbije, u kojem je analizom otkrivena kontaminacija bakterijom Bacillus cereus. Ovaj patogeni mikroorganizam može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi, naročito ako se unese u organizam kroz hranu.

Prema podacima Evropskog sistema za bezbednost hrane, naređeno je hitno povlačenje spornog proizvoda sa hrvatskog tržišta, ali se ne navode detalji o tome gde je sve cimet bio u prodaji. Dakle, nije poznato u kojim trgovinama ili lancima prodavnica se ovaj proizvod mogao naći, što povećava zabrinutost potrošača, piše Danica.hr.

Analizom uzorka utvrđeno je da je koncentracija bakterije Bacillus cereus u mlevenom cimetu iznosila 4800 CFU-a (kolonija koje formiraju jedinice) po gramu, što je skoro pet puta više od maksimalno dozvoljenog nivoa. Prekomerna prisutnost ove bakterije može izazvati trovanje hranom, a simptomi uključuju povraćanje, dijareju i grčeve u stomaku, koji se mogu javiti nekoliko sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane.

BONUS VIDEO