EVROPSKA PORODICA NEĆE BITI POTPUNA BEZ SRBIJE: Bajden čestitao Vučiću Dan državnosti


IZVOR: Republika - 12.02.2022 | 10:35


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije predsedniku Aleksandru Vučiću, saopšteno je danas iz predsedništva.

Foto: Tanjug
EVROPSKA PORODICA NEĆE BITI POTPUNA BEZ SRBIJE: Bajden čestitao Vučiću Dan državnosti

- Ohrabrujem Vas i Vašu Vladu da nastavite da vredno radite na primeni domaćih reformi koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije. Iste te reforme pomoći će da se garantuje održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima, a približiće vas i pristupanju Evropskoj uniji - naveo je Džo Bajden, prenose mediji.

Istakao je da "stremljenja Srbije ka EU" zavise i od napretka ka punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji moraju da budu zasnovani na uzajamnom priznanju.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

- Sjedinjene Države su spremne da vas podrže u radu u dobroj veri kako biste ostvarili ovaj cilj. Evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih suseda - naveo je Bajden.

Istakao je da su dve zemlje tokom 140 godina partnertva izgradile snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapređuju prosperitet srpskog naroda, pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija.

- Naša zajednička zalaganja, takođe, promovišu regionalnu bezbednost, naročito kroz dugotrajno državno partnerstvo Srbije sa Nacionalnom gardom iz Ohaja. U novembru smo, posle pet godina, održali prve bilateralne konsultacije iz oblasti odbrane - naveo je Bajden u čestitki.

BONUS VIDEO: