VUČIĆ NAKON SASTANKA SA KATALIN NOVAK: Mađarska uvek podržava Srbiju i njen napredak! (VIDEO/FOTO)


IZVOR: Republika - 09.09.2022 | 08:06


Ceremonija svečanog dočeka je ispred Palate Srbija, nakon čega će uslediti plenarni sastanak delegacije dve države.

Foto: Tanjug
VUČIĆ NAKON SASTANKA SA KATALIN NOVAK: Mađarska uvek podržava Srbiju i njen napredak! (VIDEO/FOTO)

PITANJA NOVINARA

Na pitanje da li mogu uticati na probleme.

- Odgovor je u EU i zato je naš cilj da Srbija što pre bude sa nama u EU - navela je Novak.

Imaćemo voz koji ide do Budimpešte za dva sata, ali je besmisleno da taj voz čeka satima na granici.

- Cilj uspostavljanje zelenih koridora ili šengena usled čega bismo imali slobodu kretanja, neovisno o članstvu u EU. Prolaze nam hiljade kamiona i potrebna nam je veća propusna moć i da ljudi ne gube vreme. Zato je važno da se to pitanje reši i zato nam je potrebna podrška EU - naveo je Vučić i dodao da Mađarska uvek podržava Srbiju i njen napredak.

Mađarska nam je važan i dobar komšija i prijatelj, jer je sa nama u vremenima kada nam nije lako, naveo je Vučić.

Koliko je Mađarska usamljena u EU u vezi sa realnim pristupom sankcija Rusiji pitanje za Novak, a za Vučića kako komentariše to što Albanci kažu da su gospodari Kosova.

- Posledice sankcija imaju efekat u zemljama širom Evrope, cene rastu, inflacija raste, oni koji su predložili sankcije računali su da će one pogoditi Rusiju ozbiljnije, što se nije dogodilo - navodi Novak.

Foto: Tanjug

Katalin Novak i Aleksandar Vučić - konferencija za medije

Kako ističe mađarska predsednica, Mađarska zavisi od ruskih energenata.

- Mislio sam da se svtari u međunarodnom javnom poretku zasnivaju na dogovorima u Briselu, a ne na nečijim željama gospodare nad nečim. Mislio sam da će da kaže nešto o pravu, o povelji UN, o Rezoluciji, a on priča o gospodarenju. Gospodara je mnogo bilo, uvek, ali malo ih se zadržalo - naveo je Vučić i dodao da Albanci svojom bahatošću pokazuju šta misle o našem narodu i šta stvarno planiraju da urade.

Predsednik Srbije je rekao kako se zahvalio komandantu KFOR na zalaganju.

ISKRENI PRIJATELJI

- U Mađarskoj je ozbiljan problem što se ne rađa dovoljno dece. Od 2010. mi vodimo na centralnom nivou jednu politiku intenzivnu demografsku i ako ste otvoreni da saslušate i razumete naša iskustva voljni smo da naša saznanja podelimo sa vama. Želim da najavim formiranje mreže predsednika naklonjenih porodicama i kao prvu osobu molim predsednika Vučića da se pridruži tom forumu, jer je pokazao koliko su mu važna demografska pitanja - navela je Katalin.

To su pitanja o kojima je razgovarano i na predhodnim samitima i u Budimpešti, navela je predsednica Mađarske.

- Džabe dobre odluke i uspešna saradnja, ako ne budemo imali svoju budućnost, a to su deca. Naš rad je važan za našu decu i budućnost. Hvala Aleksandre što smo mogli da razgovaramo kao iskreni prijatelji - zaključila je Novak.

KATALIN O EVROINTEGRACIJAMA

- EU je potrebna Srbija i ne samo obrnuto , zato ćemo podržati odluku o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana i da se to što pre ostvari - navela je Novak.

O ODNOSIMA MAĐARSKE I SRBIJE I MIGRANTIMA

- To što danas živimo u ovakvom miru i što Mađari na teritoriji Srbiji mogu da žive u ovako mirnim uslovima i da se rukovodioci ove dve zemlje tako dobro slažu, nije nešto što se podrazumeva, već moram da se zahvalim Vučiću - navela je predsednica Mađarske.

Zahvalila se na pozivu i na iskrenom dočeku.

- Ovo nije jednostavan period, energetska kriza i ekonomska kriza koja je posledica sankcija ima svoje posledice, predstoji nam težak period i ovaj rad se neće uskoro završiti i zato potenciramo stalno o značaju mira - navela je Novak.

Sve činimo u cilju postizanja mira.

- Predstoji nam svima period pun izazova i moramo da se pripremimo. Velika opasnost nam preti u susedstvu, a to je talas migracije, koji dotiče Srbiju i zaustavlja se na ganicama Mađarske. Zahvalni smo Srbiji za sve što čini da se smanji pritisak migracije i migranata. Oni žele da prođu kroz naše zemlje i zato treba da skrenemo pažnju sveta na ovaj problem zbog bezbednosnih razloga. Po tom pitanju možem oda računamo na Vučića i Srbiju - navela je predsednica Mađarske.

MAĐARSKA POSTAJE TREĆI TRGOVINSKI PARTNER USKORO

- Mađarska je danas naš četvrti trgovinski partner. Napravili smo veliki pomak u našim trgovinskim odnosima, sa naznakama da će postati naš treći trgovinski partner. To govori o snažnom zamahu svih odnosa - trgovinski, politički - naveo je lider Srbije nakon sastanka sa Katalin Novak.

Predsednik je rekao da je zahvalan premijeru Viktoru Orbanu, kao i predsednici Katalin Novak, koja je vredna i radna i da jako ceni napredak koji je ostvarila u povećanju prirodnog priraštaja, kao i uspeha koji je na polju unapređenja porodice ostvarila u Mađarskoj.

- Sve što radimo i ostavljamo iza sebe ne vredi ako ne budemo imali kome da ostavimo, ako ne budemo imali dece. Na tome ćemo morati da radimo - naveo je Vučić.

Lider Srbije je rekao da su on i Katalin Novak razgovarali o energetskim pitanjima i da zahvaljujući njoj i Orbanu Srbija bar malo može da bude mirna, osvrnuo se i na prugu Beograd - Budimpešta, koja bi trebalo ekonomski da doprinese.

- Zahvaljujem se predsednici Novak što pruža podršku Srbiji u evropskim integracijama, kao i na razumevanju za našu volju da potražimo kompromisna rešenja u dijalogu Beograd - Priština. Radujem se susretu sa Orbanom - naveo je lider Srbije, dodavši da će se Srbija potruditi da deo porodične politike odvoji od socijalne politike.

Deo oko porodice nije dovoljno uspešno sagledan i zbog toga se moraju napraviti neke promene, objasnio je predsednik Srbije.

- Mnogo vam hvala, uvek ste dobrodošli i nadam se lepoj saradnji tokom celog vašeg mandata. Srećan vam rođendan koji je nedavno bio i mnogo uspeha vam želim - zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednicu Mađarske Katalin Novak, koja je u zvaničnoj poseti Srbiji.

Mađarska predsednica dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Potom su Vučić i Novak predstavili jedno drugom i članove svojih delegacija.

Predsednik Vučić je poklonio i cveće predsednici Mađarske.

Ceremonija svečanog dočeka predsednice Mađarske počela je ispred Palate Srbija nakon čega sledi sastanak Vučića i Novak, plenarni sastanak delegacije dve države, a zatim i izjave za medije dvoje predsednika, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije. POGLEDAJ GALERIJU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se sa predsednicom Mađarske u 12:15 sati u Palati Srbija.

Kako su ranije najavili mađarski mediji, Novak će u Beogradu razgovarati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem i liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.