NAJJAČI VUČIĆEV GOVOR DO SADA: Pustite da vodimo zemlju na ozbiljan i odgovoran način, a rezultati sve pokazuju!


IZVOR: Republika - 10.11.2022 | 16:41


Srpski lider se sastao sa francuskim predsednikom u Parizu.

Foto: Printscreen/RTV Pink
NAJJAČI VUČIĆEV GOVOR DO SADA: Pustite da vodimo zemlju na ozbiljan i odgovoran način, a rezultati sve pokazuju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Pariza gde se danas u Jelisejskoj palati sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- Imao sam veoma dobar i sadržajan razgovor o mnogim važnim temama sa francuskim predsednikom. Izuzetno sam zadovoljan što sam došao u Pariz i što sam razgovarao sa Makronom. Ima dosta stvari o kojima ne mogu da govorim. Očekujem posetu Makrona početkom sledeće godine. Verujem da možemo velike stvari da potpisujemo kada dođe u Beograd. Biće mnogo detalja o kojima ćemo da pričamo, ali danas ne - rekao je Vučić.

Glavne teme razgovora bile su situacija na KiM i investicije.

- Govorio sam o frustraciji našeg naroda na KiM jer nije ispunjeno ono što je obećano - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen/RTV Pink

Aleksandar Vučić

Sastanka sa premijerom lažne države Kosova Aljbinom Kurtijem prema Vučićevim rečima neće biti.

Ne postoje razlozi zbog kojih bih bio optimističan što se tiče Prištine. Makronu sam rekao da samo tražimo statusno neutralne tablice kao što i piše u sporazumu - naglasio je Vučić.

O dešavanjima na KiM

Govoreći o dešavanjima na KiM, Vučić je istakao da je uvek spreman za kompromis, ističući da ne veruje da će ga biti, zbog prištinske strane.

- Rekli smo šta su uslovi za povratak u institucije, ali ne znamo šta će se desiti dalje. Mi smo imali dobar stastanak zbog naših bilateralnih odnosa, i drugih, a što se Prištine tiče, nisam optimističan. Doneo sam danas dokument za tablice, i pokazao ih Makronu. Oni neće to da daju, jer su to jednostrano ukinuli 2020. godine. Ja samo tražim ono što piše - rekao je Vučić.

Mi smo mali, slabi, ja nisam pametan, ali nisam idiot, nemojte od nas to da pravite, dodao je Vučić.

- Oko tablica su neke stvari nemoguće. Lične karte smo rešili, i tada su mi rekli "Molim te uradite to" mi ćemo preuzeti na sebe sve što se tiče tablica, i mi smo uradili to, ali se ništa nije desilo - rekao je Vučić, govoreći o SAD, i neispunjenjima uslova.

 

O sankcijama Rusiji i ratu u Ukrajini

Predsednik se dotakao i rata u Ukrajini, dodajući da je dobra vest da postoje neki razgovori, jer je to pokazatelj da će doći do nekog rešenja.

- Mislio sam da će Rusi pružiti veći otpor oko Hersona, ali eto, prevario sam se. Moramo da budemo svesni da sami moramo da kreiramo svoju budućnost, u vojničkom smislu moramo sami o sebi da brinemo, čuvamo vojnu neutralnist, jer je ona dokaz našeg slobodarskog pristupa, da budemo svoji na svome, sačuvamo dobar odnos prema prijateljima i na Zapadu i Istoku. Nama je jasno koliko je naša pozicija teška - rekao je Vučić.

Brinućemo o sebi, mnogo bolje nego što smo ranije, čuvajući svoju vojnu neutralnost, dodao je Vučić.

- Bezbroj puta sam govorio o tim sankcijama Rusiji. Prošlo je mnogo od tada, i mi smo posle 4 dana izašli na sastanak, i otkriću vam tajnu. Bilo nas je sedam ili osam u kabinetu, od premijerke do mnogih drugih. Nije pisao to nikakav tim, novinar, lično sam svojom rukom pisao zaključke, pa je to tek onda prekucano. Ti zaključci su život Srbije, moj život. Oni su izdržali 270 dana najtežih pritisaka u savremenoj srpskoj istoriji. Oni su suština, i naša srž. I posebno nisu takvi da vodimo politiku sankcija, prema onima koji su nas štitili. Možemo od toga da se odreknemo u slučaju da imamo mač nad glavom, i to ne bih krio od naroda. Nemamo mač nad glavom, i ja to znam, nije lako, nije jednostavno, a to niko ne zna bolje od mene - rekao je predsednik, 

Do sada 16 zvaničnih susreta

Vučić i Makron imali su do sada 16 susreta, računajući i današnji.

Podsetimo, predsednik Vučić stigao je danas u dvodnevnu posetu Parizu gde će sutra učestvovati na petom Pariskom forumu o miru, a sutra ga očekuje i radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Susret dolazi u momentu kad je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine.