VAŠINGTON LUPA PACKE PRIŠTINI! Ili formiranje ZSO i prekid blokade za srpsku robu ili slede drastične mere


IZVOR: Republika.rs - 18.08.2023 | 19:04


Isključivanje iz zajedničkih manevara, prekidi diplomatskih odnosa na visokom nivou, pretnje sankcijama samo govore u prilog toj tvrdnji.

Foto: Ilustracija Republika.rs, ST/Nebojša Mandić, Pixabay
VAŠINGTON LUPA PACKE PRIŠTINI! Ili formiranje ZSO i prekid blokade za srpsku robu ili slede drastične mere

Poslednje poruke SAD zvaničnika o Kosovu i Metohiji šalju jasan signal – Vašington se polako vraća u igru kada je u pitanju kIm i to prilično nezadovoljan potezima koje povlače prištinski političari.

Isključivanje iz zajedničkih manevara, prekidi diplomatskih odnosa na visokom nivou, pretnje sankcijama samo govore u prilog toj tvrdnji.

A, kao “šlag na torti”, stigla jenedavna  poruka ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera, koji je jasno poručio da Kosovo neće moći da postane članica EU niti uđe u Partnerstvo za mir i NATO bez napretka u dijalogu uz posredovanje EU.

Uz to je pozvao vlasti u Prištini da se angažuju u procesu formiranja Zajednice srpskih opština.

Šta je Amerika sve zamerila Prištini?

Na listi zamerki za “packe” našla se blokada ulaska srpske robe na Kosovo poručivši da "očekuju akcije koje promovišu slobodu kretanja robe, umesto da ih na bilo koji način ograničavaju”.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Hovenijer je takođe upozorio Prištinu i po pitanju MTS-a naglasio da treba biti oprezna kad je reč o oduzimanju licenci za rad, navodeći da su u toku razgovori o rešenju situacije s dozvolom srpskom telekomunikacionom operateru MTS.

- Pozivamo vladu da bude veoma, veoma oprezna u akcijama koje preduzima - konstatovao je američki ambasador u Prištini.

Analitičari su složni u oceni, jasno je da se Amerika na velika vrata vraća u “igru” i traži rešenja za raspetljavanje kosovskog čvora.

Pojačavanje pritiska je očigledno rezultat nestrpljenja i nezadovoljstva Amerikanaca.

- Ukoliko ne bude napredaka u normalizaciji odnosa do kraja godine, Ameriku čekaju izbori naredne godine i Kosovo se prosto skida s radara. Zato mislim da je ovo i za vlasti u Beogradu i u Prištini poslednji trenutak da se reši problem – rekao je analitičar Boško Jakšić, prenosi Kurir.

Sa ovim stavom donekle je saglasan i Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, koji je ocenio da je važno da je jako bitno da sve propuste Kurtijeve vlasti vidi upravo ona sila koja ih je godinama unazad podržavala

 - Ti kritički tonovi su dobrodošli i mogli bi da deluju otrežnjujuće - kazao je Miletić.

BONUS VIDEO