"KFOR MORA DA PREUZME KONTROLU NA SEVERU KOSOVA" Rama: Možda se malo zakasnilo, ali "bolje malo kasno nego PREKASNO"


IZVOR: Republika - 28.09.2023 | 15:05


Mnogo puta sam davao ovaj predlog, opširno sam objašnjavao zašto. Svaki današnji izgovor da „nemamo trupe“ može dovesti do mnogo većeg mešanja u trupe sutra, ali i do poteškoća - poručio je on.

Foto: Tanjug-AP
"KFOR MORA DA PREUZME KONTROLU NA SEVERU KOSOVA" Rama: Možda se malo zakasnilo, ali "bolje malo kasno nego PREKASNO"

Premijer Edi Rama rekao je da će Kfor morati da preuzme kontrolu na severu Kosova govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Kfor mora da preuzme kontrolu nad severom Kosova. Mnogo puta sam davao ovaj predlog, opširno sam objašnjavao zašto. Svaki današnji izgovor da „nemamo trupe“ može dovesti do mnogo većeg mešanja u trupe sutra, ali i do poteškoća - poručio je on.

Rekao je da zapravo uopšte nije bitno ko to traži, jer "ovo traži situacija danas".

- Da je to ranije urađeno ne bi ovog bilo. Malo kasno po mom mišljenju, ali bolje malo kasno nego prekasno - rekao je Rama.

Izrazio je zadovoljstvo jer je Osmani javno zatražila pomoć SAD za nacrt asocijacije.

- U suštini, njen zahtev je pozitivan, to je konačno korak u pravom smeru od strane Kosova. Nije bitno ko ga piše i ko ga predlaže, ali je važno samo jedno, nacrt će ispuniti legitimni zahtev procesa dijaloga, na osnovu sporazuma potpisanog između Vlade Kosova i Vlade Srbije. Vlade dolaze i odlaze, ozbiljne zemlje ne, one nastavljaju da sprovode sporazume. Francusko-nemački plan je i dalje na stolu - dodao je.

BONUS VIDEO