BEZ OBRAZLOŽENJA! Pomoćnicima direktora Kancelarije za KiM zabranjen ulazak na Kosovo!


IZVOR: Republika - 23.11.2023 | 12:04


Kurti zabranio ulazak pomoćnicima direktora Kancelarije za KiM.

Foto: Tanjug/AP
BEZ OBRAZLOŽENJA! Pomoćnicima direktora Kancelarije za KiM zabranjen ulazak na Kosovo!

Prištinske vlasti su još jednom pokazale svoju nevoljnost da poštuju sporazume i da omoguće slobodu kretanja na prostoru Kosova i Metohije. Ovoga puta, na meti zabrane ulaska su se našli pomoćnici direktora Kancelarije za KiM, Svetlana Miladinov i Igor Popović, koji su trebali da prisustvuju Danu opštine Kosovska Mitrovica.

Ovo nije prvi put da Priština sprečava ulazak pomoćnicima direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića, na prostor Kosova i Metohije. Međutim, sada se zabrana proširila i na pomoćnice direktora, Milenu Parlić i Jelenu Stojković, što govori o sve većoj otežanosti dijaloga između Beograda i Prištine.

Iako su pomoćnicima direktora Kancelarije za KiM rečeni da im je ulazak zabranjen do kraja godine, Priština nije dala nikakvo obrazloženje i osnov za ovu meru. Ovo je još jedan primer bahatog ponašanja prištinskih vlasti i nepoštovanja sporazuma, što dodatno otežava normalizaciju odnosa između dve strane.

Osim što su ometene posete zvaničnika iz Beograda, ova zabrana ulaska pomoćnicima direktora Kancelarije za KiM sprečava i ostvarivanje kontakta sa socijalno ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji. Ovo je posebno zabrinjavajuće u situaciji kada se očekuje da će dijalog između Beograda i Prištine biti nastavljen u narednom periodu.

Uprkos ovim otežavajućim okolnostima, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, nastavlja da se bori za slobodu kretanja na prostoru Kosova i Metohije. On je nedavno najavio da će podneti prijavu Savetu Evrope i Ujedinjenim nacijama zbog kršenja sporazuma o slobodi kretanja.

Zabrana ulaska pomoćnicima direktora Kancelarije za KiM predstavlja još jedan primer kršenja prava i sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Stalno prisutna tenzija i otežan dijalog ne doprinose stvaranju stabilne i mirne budućnosti za sve građane na ovom prostoru.

BONUS VIDEO