ŠTA SE KRIJE IZA POTEZA SRBIJE NA SAMITU U TIRANI? Vučić odlučio da izbaci OVE tačke iz Deklaracije!


IZVOR: Republika/A.G. - 28.02.2024 | 14:37


Jedna od tačaka koju je Srbija izbacila iz Deklaracije odnosila se na uvođenje sankcija protiv Ruske Federacije kao odgovor na navodni akt agresije i kršenja međunarodnog prava.

Foto: TV Pink/printscreen
ŠTA SE KRIJE IZA POTEZA SRBIJE NA SAMITU U TIRANI? Vučić odlučio da izbaci OVE tačke iz Deklaracije!

Na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa, koji je održan u Tirani, Srbija je izazvala pažnju javnosti izbacivanjem određenih tačaka iz završne Deklaracije koja je trebalo da bude usvojena.

Ove izbačene tačke su privukle značajnu pažnju zbog svoje političke i diplomatske važnosti, a posebno zbog svoje veze sa odnosima između Srbije, Rusije i Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Razlozi za izbacivanje tačaka

Jedna od tačaka koju je Srbija izbacila iz Deklaracije odnosila se na uvođenje sankcija protiv Ruske Federacije kao odgovor na navodni akt agresije i kršenja međunarodnog prava. Takođe, izbačena je i tačka koja se odnosila na negativne efekte ruskog zlonamernog mešanja u demokratske procese i unutrašnje stvari suverenih država.

Reakcije na izbačene tačke

Ovo izbacivanje je izazvalo reakcije, kako unutar same Deklaracije, tako i u javnosti. Naglasak je stavljen na činjenicu da su izbačene tačke koje su se ticali Rusije i njenog uticaja na region, što je izazvalo podeljene reakcije među učesnicima samita.

Pored toga, iz tačaka 6. i 7. deklaracije izbačena je reč „zemlje“ jer Srbija ne priznaje tzv. Kosovo kao državu. Ovo je dodatno istaklo kompleksnost odnosa između Srbije i Kosova, što je već dugo vremena ključno pitanje u regionalnoj politici.

Nova verzija Deklaracije

Nakon intervencije Srbije, nova verzija Deklaracije je prilagođena, izražavajući slične stavove, ali uz izmene koje odražavaju srpsku perspektivu i političke stavove.

Ovo izbacivanje tačaka iz završne Deklaracije na samitu u Tirani jasno pokazuje kompleksnost političkih odnosa u regionu, kao i ulogu koju Srbija ima u tim odnosima. Takođe, ističe i pitanje odnosa između Rusije, Ukrajine i zemalja Jugoistočne Evrope, čime se ova deklaracija i sama tema samita dobijaju dodatnu važnost i pažnju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO