ZA NAS VAŽNO DA IMAMO DEMOKRATSKI POREDAK U ZEMLJI! Vučić o implementaciji preporuka ODIHR


IZVOR: Republika/I.K. - 02.03.2024 | 10:40


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Foto: TV Pink/printscreen
ZA NAS VAŽNO DA IMAMO DEMOKRATSKI POREDAK U ZEMLJI! Vučić o implementaciji preporuka ODIHR

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić pozvao je Vladu Srbije da razmotri preporuke ODIHR-a i da se radi na preporukama, svih 25.

Kako kaže najveći deo preporuka je vrlo profesionalno sastavljen. 

- Molim vladu da reaguje promptno i od ponedeljka krene u implementaciju preporuka ODIHR-a. Za nas je to važno, da mi znamo da imamo demokratski poredak u zemlji, a ne kako će neko drugi da nas vidi i ocenjuje u skladu sa svojim geopolitičkim interesima - rekao je Vučić.

Obraćanje nakon niza bitnih događaja

Obraćanje dolazi u trenutku kada je drugi put odložena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, na inicijativu predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića, a koju je odložio predsedavajući Toma Fila zbog nedostatka kvoruma. Šapić je u jučerašnjem obraćanju istakao da će odluka o tome da li će SNS formirati većinu u Skupštini ili će biti raspisani novi izbori u prestonici, biti poznata do 3. maja u podne kada ističe rok za konstituisanje Skupštine.

U isto vreme, obraćanje dolazi nakon konsultacija koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio sa delom listama koje ulaze u Republički parlament, ali i zbog sve većeg pritiska na Srbe sa Kosova i Metohije. Najnoviji koji preživljavaju jeste zabrana dinara i nemogućnost da se mladima isplate stipendije i plate iz programa "Moja prva plata".

Takođe, predsednik Vučić obraća se nakon dvodnevnog Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani na kome je učestvovao i gde sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a gde je domaćin samita bio premijer Albanije Edi Rama.

Takođe, danas za 12 sati zakazana je sednica Predsedništva SNS, na kojoj će, između ostalog, biti razmatrani i novi izbori u Beogradu.